Στην Κίνα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην Κίνα βρίσκεται από σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για συνάντηση με τον ομόλογο του Λι Τσιανγκ, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων, ενώ πάντα στο «ραντάρ» της είναι και η αύξηση του αριθμού των τουριστών από την Κίνα, η οποία αποτελεί μια τεράστια αγορά.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, κι ενώ πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

Η ατζέντα των συναντήσεων

Στο τραπέζι των συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη με την Κινεζική ηγεσία, την Παρασκευή, θα βρεθούν εκτός από τα ζητήματα διμερούς συνεργασίας, και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία.

‘Όπως σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως εκ τούτου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

«Αναγκαίοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα»

Η πάγια θέση της Ελλάδας, την οποία και θα επαναλάβει ο Κ. Μητσοτάκης, είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, «ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα, διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα, ενώ λόγω πολιτισμικών δεσμών και γεωπολιτικής θέσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κίνα για μια πιο ισόρροπη σχέση.

Κι αυτό, με φόντο την διατυπωμένη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Κίνα είναι ανταγωνιστής. καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθείται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες.

Την ίδια ώρα δε, το εμπορικό έλλειμμα της Ε.Ε. έναντι της Κίνας φθάνει τα 400 δισ. ευρώ.

Με τη συμμετοχή 20 ελληνικών επιχειρήσεων η διεθνής έκθεση της Κίνας

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη.

Οι δύο υπουργοί θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη για την εμπορική Έκθεση CIIE, (China International Import Expo), εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, θα επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα.

Στην έκθεση θα υπάρχει και ελληνικό περίπτερο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Τελευταία νέα και ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.