«Γονατίζουν» τα νοικοκυριά οι ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με την ακρίβεια σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης να «εξανεμίζει» το οικογενειακό εισόδημα, τα μηνύματα από την αγορά είναι δυσοίωνα.

Ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται βαρύς, καθώς, πολλές από τις εταιρείες που προμηθεύουν το λιανικό εμπόριο βλέπουν να αυξάνεται το λειτουργικό κόστος και σύμφωνα με έρευνα της Grand Thorton 6 στις δέκα εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών.

Ήδη οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τα γαλακτοκομικά: τρώνε λιγότερο κίτρινο τυρί κατά 77% και λιγότερη φέτα κατά 73%.

Την ίδια, ώρα, επιλέγουν φθηνότερες και πιο θρεπτικές λύσεις για τη διατροφή τους, όπως δείχνει και η αύξηση κατά 27% στην κατανάλωση οσπρίων.

«Πάντως, σύμφωνα με έρευνα της Interview, οι καταναλωτές έχουν μειώσει το μοσχάρι κατά 75% και το ψάρι κατά 67% και το αντικαθιστούν με κοτόπουλο, η κατανάλωση του οποίου αυξήθηκε κατά 28%. Ενώ και το ελαιόλαδο, το αγοράζουν κατά 69% λιγότερο, αντικαθιστώντας το με το σπορέλαιο που πλέον το αγοράζουν κατά 22% περισσότερο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας που συμμετέχει στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής.

Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Όσοι παραβιάζουν το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά. Οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν και θα συνεχιστούν».

 

Με την ακρίβεια να «ροκανίζει» το εισόδημα του Έλληνα μισθωτού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντησή του με τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων της χώρας, αναφέρθηκε και στη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για του ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε: «Η γνώμη μου για την πρόταση της κυβέρνησης είναι ότι δεν ανταποκρίνεται στην καθημερινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και ότι τιμωρεί πολύ τους νέους».

Ο χειμώνας φέρνει και αύξηση του ενεργειακού κόστους που αναμένεται να μετακυληθεί στα προϊόντα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.