Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι απαλλάσσονται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ποιες περιπτώσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Αλλάζει το σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση φέρνει νέα δεδομένα από 01/01/24.

Για 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις καθιερώνεται το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αλλά και η μείωση έως 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Συγκεκριμένα το τέλος επιτηδεύματος, 650 ευρώ το λιγότερο, μειώνεται από το 2024 κατά 50% για όσους είναι πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% που είναι κάτω από το τεκμήριο (10.920 ευρώ), όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ωστόσο στο το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από τα πραγματικά δηλωθέντα κέρδη αυτού, εφόσον αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,

β) είναι φυλακισμένοι,

γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) βρίσκονται σε αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία,

ε) έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,
στ) τελούν υπό ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους,

ζ) τελούν υπό απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

η) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για την εφαρμογή της παρούσας, ο φορολογούμενος προσκομίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Δεν συνιστούν και δεν αποδεικνύουν τέτοιους λόγους μόνες οι εγγραφές στα τηρούμενα βιβλία, αρχεία και στοιχεία του φορολογουμένου.

Η Φορολογική Διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο κέρδος, στο οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

https://www.newsbomb.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.