Εφορία: Γιατί καλεί για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι ενώ δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ έχουν μεγάλες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά τους «ξετρύπωσε» η μεγάλη διασταύρωση που έτρεξε η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις του 2022 με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Από τη διασταύρωση, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι με δαπάνες διαβίωσης που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφάνισαν στην εφορία.

Από αυτούς περίπου 20.000 με μεγάλες αποκλίσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις προσκομίζοντας τα απαραίτητα παραστατικά που να δικαιολογούν τη διαφορά μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι οι εξηγήσεις των φορολογούμενων δεν είναι πειστικές, θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα για απόκρυψη εισοδήματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής (Realfm) οι ελεγκτικές αρχές αξιοποίησαν στοιχεία από δαπάνες με κάρτες πληρωμών, λογαριασμών ΔΕΚΟ (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.α. ), πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Από τη διασταύρωση άναψε «κόκκινο» για 440.000 περιπτώσεις από τις οποίες σε περίπου 20.000 περιπτώσεις εντοπίστηκαν μεγάλες διαφορές. «Θα μπούμε σε μια διαδικασία να τους καλέσουμε για να δούμε εάν αυτά που εμείς βλέπουμε από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα. Ο έλεγχος είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτέλεσμα της διασταύρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Πάντως για τη μεγάλη πλειοψηφία η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν κάποια ευρώ και θα εξεταστούν εάν κριθεί επιβεβλημένο σε δεύτερο χρόνο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξηγήσεων θα καταρτιστεί η λίστα με τους φορολογούμενους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την φορολογική αρχή.

Η ΑΑΔΕ διασταύρωσε τα δηλωθέντα εισοδήματα με τα εξής στοιχεία:

Τις πληρωμές με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές κλπ)

Τους τόκους των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, και του φόρου που παρακρατήθηκε.

Τις αγορές που έγιναν σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ.

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Τα χρηματικές ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

Τις δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

Τα νοσήλια που καταβλήθηκαν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Τις δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ –

Τις πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Τις πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.