Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πως διαμορφώνονται οι συμμαχίες – Ποια στελέχη στηρίζουν Κασσελάκη και ποια Αχτσιόγλου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανατροπή καταγράφηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρό προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη που κατάφερε να έρθει πρώτος σε όλες τις περιφέρειες μετά από μία καμπάνια – εξπρές έναντι της Έφης Αχτσιόγλου που έκοψε δεύτερη το νήμα.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ – 44,91% ο Κασσελάκης και 36,18% η Αχτσιόγλου

Ακολούθησαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας. Έκπληξη ήταν και τα υψηλά ποσοστά της συμμετοχής που άγγιξαν τις 147.000 με 40.000 νέα μέλη. Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο την Κυριακή, ενώ ερώτημα παραμένει και η στάση του Νίκου Παππά που δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.

Φτάνοντας στην Κουμουνδούρου ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για επικράτηση και στον δεύτερο γύρο καθώς, με 66.155 ψήφους, και ποσοστό 44,91% έκοψε πρώτος το νήμα περίπου 9 μονάδες μπροστά από την Έφη Αχτσιόγλου, την οποία ψήφισαν 53.592 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς της ποσοστό 38,18%.

Με ποσοστό λίγο πάνω από 8% κατέλαβαν, την τρίτη θέση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και την τέταρτη ο Νίκος Παππάς ενώ, 1,3% ήταν το ποσοστό του Στέφανου Τζουμάκα.

Κασσελάκης: «Μού έλεγαν “είσαι η ελπίδα μας”»

«Την πρώτη εβδομάδα μού έλεγε ο κόσμος “να αντέξεις!”. Λόγω των επιθέσεων από όλα τα συστήματα τα οποία γνωρίζετε. Τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα αυτό έγινε “είσαι η ελπίδα μας”. Και θέλω να απευθυνθώ σε αυτόν τον κόσμο και να του πω ότι ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι εγώ μόνος μου. Και για να γίνει αυτή η ελπίδα πράξη θα πρέπει όλοι να επιστρέψουμε την επόμενη Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση η οποία αυτήν τη στιγμή δεν εκπροσωπεί την Ιστορία του τόπου μας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αχτσιόγλου: «Με πολιτικούς όρους η μάχη στο πραγματικό πεδίο»

Η Έφη Αχτσιόγλου έκανε και αυτή κάλεσμα για συμμετοχή στην τελική αναμέτρηση της ενώ η δήλωσή της είχε πολλές αιχμές με αποδέκτη το Στέφανο Κασσελάκη. «Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή. Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Και μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο, στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνη», είπε.

Τσακαλώτος: «Ύψιστο καθήκον να μιλάμε με σοβαρότητα για μία υπόθεση που πονάμε»

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως, «σήμερα, η μεταπολιτική έχει διεισδύσει βαθιά, με αποτέλεσμα η εικόνα και το πρόσωπο ναι κυριαρχούν αντί της ουσίας της πολιτικής- ακόμα και εκεί που δεν το περίμενε κανείς. Για όλες και όλους εμάς, το να μιλάμε με σοβαρότητα για μια υπόθεση που αγαπάμε, πονάμε και εργαζόμαστε, είναι ύψιστο καθήκον».

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Παππάς

Ρυθμιστικό ρόλο μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει και ο Νίκος Παππάς, που δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το δεύτερο γύρο, «Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο, έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή», ισχυρίστηκε.

Πώς θα διαμορφωθούν τα στρατόπεδα που θα αναδείξουν και τον νικητή

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, έχει σημασία το πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, ενόψει του δεύτερου γύρου.

Πολάκης, Τζάκρη, Αυγέρη και Κουρουμπλής στο πλευρό Κασσελάκη 

Μέχρι τώρα, με τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν ταχθεί, ο Παύλος Πολάκης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Πέτρος Παππάς, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 

Ηλιόπουλος, Χαρίτσης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης με Αχτσιόγλου

Με την Έφη Αχτσιόγλου, έχουμε τους «νέστορες» της παράταξης, όπως οι Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης, στελέχη από τη νέα γενιά, όπως οι Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, στελέχη «πασοκογενών», όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και η Έλενα Ακρίτα και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που έχουν ιδιαίτερη επιρροή στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορούν, ωστόσο, οι δυνάμεις των δύο πρωταγωνιστών να ενισχυθούν, ενόψει δεύτερου γύρου; Και από ποιούς;

Καταρχάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ένα μεγάλο αριθμό στελεχών που στοιχίζονται μαζί του, όπως οι Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ανδρέας Ξανθός και Χάρης Μαμουλάκης, εκ των οποίων οι περισσότεροι δε θα είχαν κανένα πρόβλημα να ψηφίσουν την Έφη Αχτσιόγλου από την πρώτη Κυριακή. Είναι αυτοί που θέλουν ισχυρή, Αριστερή ταυτότητα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η στάση Παππά

Η στάση του Νίκου Παππά παραμένει ερώτημα καθώς ο πρώην υπουργός ήταν ο «πόλος» της ομάδας των «προεδρικών» στελεχών η οποία, ουσιαστικά, κατά κάποιον τρόπο τριχοτομήθηκε. Μαζί του είναι οι Χρήστος Γιαννούλης, Άγγελος Τόλκας, Θάνος Μωραΐτης, Μάριος Κάτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλα στελέχη. Παραμένει ερώτημα το τι στάση θα κρατήσει παρότι ο ίδιος εξηγεί σε συνομιλητές του ότι δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Όμως, γνωρίζουμε ότι το επιτελείο Παππά συνομιλεί με τα άλλα επιτελεία και με αυτό του Στέφανου Κασσελάκη. Να δούμε πώς θα τελειώσει αυτή η συζήτηση το πιθανότερο, όμως, είναι οι δυνάμεις αυτές να συνταχθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί το «άνοιγμα προς την κεντροαριστερά» είναι η κοινή αναφορά στις δηλώσεις τους.

Εφόσον εκλεγεί ο Κασσελάκης, θα ζητήσει παραιτήσεις από τη Βουλή;

Βέβαια, υπάρχουν και κάποια άλλα στελέχη με λόγο και απήχηση, και εκ της θέσεως αλλά και εκ της παρουσίας τους. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος και ο Χρήστος Σπίρτζης δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Είναι σαφές ότι ο Χρήστος Σπίρτζης δε στήριξε κανέναν και περιμένει το συνέδριο γιατί πιστεύει ότι αυτή είναι η κανονική διαδικασία, ο Σωκράτης Φάμελλος είναι πρόεδρος της ΚΟ και εδώ ανοίγει ένα άλλο θέμα: Αν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ποιος θα είναι επικεφαλής στη Βουλή; Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, μέρος της συζήτησης για τον δεύτερο γύρο ενδεχομένως να αποτελέσει και αυτό το ερώτημα – εάν θα έχουμε παραιτήσεις ή τον ορισμό ενός βουλευτή που θα είναι επικεφαλής της ΚΟ. Τούτη την ώρα, και με δεδομένο ότι τα πράγματα είναι ρευστά, δε μοιάζει πιθανότατο το ενδεχόμενο, το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, εφόσον εκλεγεί, θα είναι να αναζητήσει ένα έδρανο στη Βουλή.

Τέλος, υπάρχει και μία δεξαμενή στελεχών – περίπου 20.000 και κάτι – οι οποίοι, από τα 170.000 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν τοποθετηθεί. Μπορούν αυτοί να αλλάξουν τους συσχετισμούς; Μένει να το δούμε πάντως το σίγουρο είναι ότι, το εύρος των νέων μελών, αλλάζει την εικόνα.

https://www.ethnos.gr/

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.