Μία «ανάσα» από τα $100 το πετρέλαιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου, δίνοντας συνέχεια στο ισχυρό ράλι, το οποίο ενδεχομένως να ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού -και όχι μόνο.

Το άλμα στις τιμές του «μαύρου χρυσού» σχετίζεται άρρηκτα με τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις των κρατών – μελών του OPEC+, δηλαδή του ενεργειακού καρτέλ, το οποίο βρίσκεται υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Οι δύο αυτές χώρες, από το καλοκαίρι, μειώνουν σταθερά τα επίπεδα της παραγωγής, κάτι που περιορίζει την προσφορά και οδηγεί σε τεχνητή αύξηση των τιμών. Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή πολιτικής στο άμεσο μέλλον (μείωση της παραγωγής κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2023).

Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα στην προσφορά θα διατηρηθεί στο παγκόσμιο ισοζύγιο του πετρελαίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Την Τρίτη, η τιμή του Brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 95 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για 4η διαδοχική ημέρα. Την ίδια στιγμή, η τιμή του WTI στο Τέξας υπερέβη τα 92 δολάρια/βαρέλι, έχοντας ήδη εμφανίσει κέρδη για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.