Φάμελλος: Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης ότι ανατινάχθηκαν πυρομαχικά και εκκενώθηκε νοσοκομείο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Καλλιεργείτε την παραδοξολογία και την αναξιοπιστία σε σχέση με τη διαχείριση των πυρκαγιών”, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στους χειρισμούς της, την ώρα που η φωτιά στον Έβρο καίει για 13η ημέρα.

Ο κ.Φάμελλος επανέλαβε αρχικά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τα συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων από τις φωτιές “τους 2 ήρωες πιλότους του καναντέρ που χάσαμε στην Κάρυστο, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη, αλλά και όλα τα θύματα του φετινού τραγικού καλοκαιριού γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη”.

Χαρακτήρισε ανήκουστο να χάνονται κρίσιμα και εμβληματικά οικοσυστήματα, όπως η Δαδιά και η Πάρνηθα, αλλά επίσης να κινδυνεύουν από τις φλόγες “πόλεις, πρωτεύουσες νομών, νοσοκομεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η σημαντική αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο”.

Καταγγελία για έλλειψη υποστήριξης στον Έβρο
Επισήμανε ότι σήμερα διανύουμε τη 13η μέρα της φωτιάς στον Έβρο και τη Ροδόπη, “εξελίσσεται η μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά της Ευρώπης την τελευταία 20ετία” και “σήμερα κινδυνεύει ο τελευταίος εναπομείνας πυρήνας του δάσους της Δαδιάς, γιατί ο κεντρικός πυρήνας καταστράφηκε, με τα προστατευόμενα μοναδικά είδη των αρπακτικών πτηνών”. Ανέφερε ότι έλαβε μηνύματα αγωνίας από τους επιστήμονες του πεδίου που “λένε ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στην κατάσβεση”.

“Το πάθημα δεν γίνεται μάθημα με την κυβέρνησή σας, μην ψάχνετε άλλοθι σε εξωγενείς λόγους και παράγοντες, όπως οι εμπρησμοί από αμέλεια ή από πρόθεση, που υπήρχαν πάντοτε, φταίνε τα σενάρια συνωμοσίας, φταίει η ένταση των φαινομένων, φταίει η κλιματική αλλαγή, όμως κυβερνάτε τέσσερα χρόνια τώρα και αντίστοιχες δικαιολογίες λέγατε και το ’21 όταν πάλι σας προειδοποιούσαν οι επιστήμονες”, είπε ο κ. Φάμελλος δίνοντας το στίγμα της τοποθέτησής του.

“Όσο κάνετε επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, στερείτε από τη χώρα την πρόοδο και την αναβάθμιση, τη συνέχεια της Πολιτείας”, πρόσθεσε. “Παραλάβατε προληπτική πολιτική και αναλυτικό σχεδιασμό που προέβλεπε προσλήψεις 500 δασολόγων και δασοπόνων και όλα αυτά τα παγώσατε”, σημείωσε. “Φροντίσαμε να εξοπλίσουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα, όσο ήμασταν ακόμη εντός μνημονίων, και εσείς αυτά τα ακυρώσατε”, τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει εκθέσει τη χώρα και πως δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλεια. “Εκ των υστέρων, θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος, δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία. Αυτό σίγουρα δεν εμπεδώνεται με τις συγγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που και τη χώρα εξέθεσε, και την αμυντική της θωράκιση. Ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία -που διασχίσαν την χώρα από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της ελλιπούς διαχείρισης του συμβάντος με το βυτιοφόρο. Ούτε φυσικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές”, τόνισε, ενώ είπε πως η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως “επιτυχία”, δεδομένης της διάστασης των καμένων εκτάσεων στην περιοχή.

“Δεν χρειαζόμαστε 40λεπτο ρεπορτάζ από τον πρωθυπουργό της χώρας για τις πυρκαγιές. Τα γνωρίζουμε. Θεωρείτε επιτυχία της κυβέρνησης την εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης; Δεν είναι επιτυχία ούτε ότι φυγαδεύσατε τα αεροπλάνα στην Αγχίαλο”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Έχετε εκθέσει τη χώρα”. “Περιμένουμε ακόμη τη λογοδοσία και την ευθύνη”.

Στη συνέχεια ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει επισκεφθεί ακόμη τον Έβρο, και ενώ η πυρκαγιά μαίνεται για 13η ημέρα: “Ο Έβρος αντί να είναι πυλώνας ασφάλειας, είναι συνώνυμο της καταστροφής και της ανασφάλειας”.

Την συζήτηση άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αμφισβήτησε εκ νέου τους επιστήμονες και απέδωσε την καταστροφή σε κλιματική κρίση, ατομική ευθύνη και “εμπρησμούς στους δρόμους των μεταναστών”. Κατά την έναρξη των εργασιών τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς από τις πυρκαγιές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.