Πάτρα: Οδηγίες του Δήμου λόγω υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λόγω υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή μας σήμερα Σάββατο 22/7/2023 (κατηγορία κινδύνου 4), το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Τίθεται σε ισχύ απαγόρευση, για προληπτικούς λόγους, της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων, λόγω επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς, σε δασικούς δρόμους στις εξής περιοχές:
· Τ/Κ Καλλιθέας Από Γήπεδο και άνω & από Δεξαμενή και άνω
· Πευκόδασος Δασυλλίου του Δήμου Πατρέων & Πευκόδασος περιοχής Γηροκομείου
· Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)
· Από Άγιο Κωνσταντίνο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)
· Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου σε θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.
· Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως Ανω Καστρίτσι.
· Δρέπανο – Άγιος Γεώργιος – Ανεμοδούρι (Καϊμακά)

Η απαγόρευση ξεκινά από τις 9.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Μην καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Μην ανάβουμε, τους θερινούς μήνες, υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Δεν πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είμαστε σε κίνηση.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Καθαρίζουμε τις ιδιοκτησίες μας από τη βλάστηση που θα γίνει ξερά χόρτα και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
Εφόσον αντιληφθούμε πυρκαγιά καλούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπουμε την πυρκαγιά.

Επίσης συνίσταται στου πολίτες και κυρίως σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως το κάψιμο χόρτων – κλαδιών &υπολειμμάτων καθαρισμού , η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, καθώς και η χρήση γεωργικών μηχανημάτων (καταστροφέα) για καθαρισμό οικοπέδων και αγροτικών εκτάσεων .
Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας σε 24ωρη βάση με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.grκαι στην ιστοσελίδα του Δήμου www.e-patras.gr

Δήλωση Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Αναστασίου, για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Βρισκόμαστε στην “καρδιά” της αντιπυρικής περιόδου, με τη χώρα μας να βιώνει απ’ άκρη σ’ άκρη καταστροφικές πυρκαγιές.

Η χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κτλ, των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού, της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των Δήμων, συνεχίζει να θεωρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις οικονομικό «βάρος» στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση που αφορά στις ετήσιες ανάγκες της αντίστοιχης Υπηρεσίας στο Δήμο Πατρέων, φτάνει το «εξωφρενικό» ποσό των 130.000€, τη στιγμή που ο Δήμος μας για την αντιπυρική – αντιπλημμυρική προστασία δαπανά σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ, μέσω του δημοτικού προϋπολογισμού. Η συνέχιση της απαράδεκτης τακτικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων στους Δήμους, χωρίς μάλιστα τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, μέσα και προσωπικό, επιδεινώνει το πρόβλημα. Επιπλέον, μεταφέρει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες των επιπτώσεων από τις καταστροφές, από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο στις Δημοτικές Αρχές.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, έχοντας στο επίκεντρο την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, παλεύει καθημερινά ενάντια στις ελλείψεις, ώστε να διαμορφώνει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πυροπροστασία. Ο μηχανισμός του Δήμου έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, με σχέδιο άμεσης κινητοποίησής του ανάλογα με το μέγεθος του φαινομένου. Καθημερινά εκτελούνται εργασίες καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Πραγματοποιήθηκε έγκαιρα προληπτικός καθαρισμός βλάστησης, καθαρίζονται τα πρανή σε κοινοτικούς – αγροτικούς – ορεινούς οδούς σε περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα. Συνεχίζεται ο καθαρισμός των εκατοντάδων κοινόχρηστων χώρων από ξερά χόρτα και βλάστηση.

Η προσπάθειά μας όμως δεν φτάνει, γιατί υπονομεύεται από την πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας την στρατηγική της Ε.Ε. και με κριτήριο τη λογική “κόστους – οφέλους”, ενώ η κατάσταση κάθε χρόνο χειροτερεύει., Δεν έχει υλοποιηθεί κανένα απ’ τα αιτήματά μας, για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, για έργα και εξοπλισμό των δημοτικών υπηρεσιών, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. βαθαίνει παραπέρα τη δασοκτόνα πολιτική αντιμετώπισης των δασών και της γης ως εμπόρευμα. Διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών που έχει και αποδεδειγμένα αρνητικές επιπτώσεις. Συνεχίζει την υποχρηματοδότηση στη συντήρηση υποδομών, μέσων και αρνείται την αναγκαία αύξηση του προσωπικού των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αποτελούν ομολογουμένως το βασικό εργαλείο κατάσβεσης. Αντίθετα, δαπανώνται εκατομμύρια στην ενοικίαση εναέριων μέσων από ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, σε καθεστώς μεγάλων ελλείψεων σε μάχιμο προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας συνεχίζουν να διατίθενται πάνω από 1.000 πυροσβέστες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια και αυτοκινητοδρόμους. Με το Ν. 4662/2020 προωθεί την παραχώρηση τομέων πυρασφάλειας και δασοπροστασίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μεταβιβάζονται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες πυροπροστασίας στους Δήμους, Περιφέρειες, ενώ προβλέπεται και η εμπλοκή Μ.Κ.Ο. Θέτει τους φορείς της Πολιτικής Προστασίας στη διάθεση του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας βέβαια όχι τις ανάγκες του λαού αλλά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του.

Καλούμε τον πατραϊκό λαό να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να τους αποδοθούν όλα τα παρακρατηθέντα ποσά.
Να εξασφαλιστεί από τα αρμόδια Υπουργεία η στελέχωση των Δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους, με προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού – εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και η χρηματοδότησή του από το κρατικό προϋπολογισμό.
Την κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας.
Καμία διάθεση πυροσβεστών και μέσων για την εξυπηρέτηση της πυρασφάλειας ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλειά τους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών και επίγειων μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα μέσα.
Να παρθούν άμεσα ειδικά μέτρα προστασίας για δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς.
Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και στο πλαίσιό της να γίνει ριζική αλλαγή στον αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων πρόληψης και κατάσβεσης.
Δεν αποτελεί νομοτέλεια να καιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο. Η τεράστια τεχνολογική πρόοδος μπορεί να συμβάλει στη πρόληψη, στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας, όπως και της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας. Χρειάζεται η αγωνία του λαού και η δράση των φορέων του να εξελιχθεί σε κίνημα διεκδίκησης και ανατροπής της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.