Καίγονται σπίτια στη Νέα Ζωή της Μάνδρας – 20 χλμ. μέτωπο από τα Δερβενοχώρια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δύσκολη μάχη δίνουν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς η εκτός ελέγχου φωτιά στα Δερβενοχώρια έφτασε στη Μάνδρα και καίει ήδη οικισμούς. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στο Δαφνί σε δύο μέτωπα.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό στα Δερβενοχώρια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν σκληρή μάχη.

Μήνυμα 112 εστάλη για την εκκένωση των οικισμών Νέα Ζωή και Νέος Πόντος. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στους οικισμούς Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Αγία Σωτήρα και Πουρνάρια.

Στις 15:00 επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς 140 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 48 οχήματα και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 4 -5 μποφόρ.

Στο Δαφνί ξέσπασαν δυο διαφορετικές φωτιές με διαφορά λίγης ώρας. Το ένα μέτωπο εντοπίζεται στο όρος Αιγάλεω και το δεύτερο στην περιοχή νότια της λεωφόρου Αθηνών. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν και τρία αεροσκάφη.

Πρόεδρος Νέας Ζωής: «Έχουν καεί δύο σπίτια, δεν έχουμε εναέρια ούτε επίγεια μέσα»

Ο Πρόεδρος της Νέας Ζωής, Βασίλης Παπανικολάου, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η φωτιά μπήκε στον οικισμό.

«Τώρα έχουν καεί ήδη δύο σπίτια. Στον οικισμό δεν έχουμε ούτε ένα εναέριο μέσο, ούτε επίγειο μέσο. Κανείς δεν έχει έρθει. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Και εμείς δεν είχαμε την απαίτηση να ρίξουν νερό μέσα στον οικισμό γιατί έτσι ειπώθηκε από κάποιους αρμόδιους. Όλο παρακαλάμε να ρίξουν νερό περιμετρικά ώστε να μην προχωρήσει η φωτιά μέσα στον οικισμό», σημείωσε.

Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus – Οι φλόγες από τις φωτιές στην Ελλάδα φτάνουν τη βόρεια Αφρική

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα Δερβενοχώρια

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προχώρησε η Aστυνομία λόγω της φωτιάς στα Δερβενοχώρια. Ειδικότερα η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί:

1. επί της οδού Φυλής από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών.

2. επί της επαρχιακής οδού Οινόπης – Μαγούλας από το εργοστάσιο Τιτάν

3. επί της επαρχιακής οδού Ελευσίνας – Θηβών, από τον κόμβο Μάνδρας προς Θήβα μέχρι τα όρια με Θήβα και στα δύο ρεύματα.

4. επί των εξόδων Αττικής οδού προς Θριάσιo και προς Μάνδρα.

5. επί της οδού Αγίας Αικατερίνης από Μάνδρα έως Λ. Καταδρομών.

Μαρουσάκης: Πώς επηρεάζουν οι άνεμοι την πορεία των πυρκαγιών

Το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει όχι μόνο η ένταση αλλά και η κατεύθυνση των ανέμων στην εξέλιξη των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη εξήγησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Εισερχόμαστε στο πιο επικίνδυνο χρονικά τμήμα της σημερινής ημέρας. Αυτό το λέμε γιατί σιγά σιγά πλησιάζουμε τις μέγιστες θερμοκρασιακές τιμές του 24ωρου με αποτέλεσμα να έχουμε και τις μέγιστες εντάσεις των μελτεμιών. Πάμε, λοιπόν στο χάρτη μας όπου έχουμε σημειώσει τις περιοχές από τα τελευταία 24ωρα. Οι άνεμοι θα μετακινούνται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά. Έτσι ένας ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος ο οποίος στην περιοχή της Σαρωνίδος θα προσεγγίζει τις αμέσως επόμενες ώρες τα 6 –7 μποφόρ. Λίγο όμως πιο δυτικά βορειοδυτικά στην περιοχή που έχουμε στο Λουτράκι τα πύρινα μέτωπα θα φτάνουν τα 5 με 6 με ριπές ακόμη και 7 και 8 μποφόρ», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.

Καίγονται σπίτια στα Ίσθμια

Μεγάλη είναι η φωτιά που καίει στα Ίσθμια Κορινθίας με συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων και τεράστια μάχη των πυροσβεστών για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Καίγονται σπίτια σε Μάνδρα και Νέα Ζωή – Αστυνομικοί απομακρύνουν μοναχές

Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλουν αστυνομικοί προκειμένου να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στη Μάνδρα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο πύρινο μέτωπο, την ώρα που ήδη καίγονται κατοικίες.

Δήμαρχος Μάνδρας: Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της

Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια απειλεί άμεσα τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μάνδρας-ΕιδυλλίαςΧρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση, να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Λέκκας: Οι δασικές πυρκαγιές πυροδοτούν την κλιματική κρίση

Τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον αλλά και τον βαθμό που αυτές επηρεάζουν την κλιματική κρίση αναλύει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

«Πρόσφατα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει υπολογισθεί ότι αύξηση 0,5 βαθμών σε ειδικά ευαίσθητες περιοχές όπως η Μεσόγειος, αυξάνει κατά 30 ημέρες τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και κατά 5 τις ημέρες καύσωνα».

Δραματικοί διάλογοι μεταξύ των πιλότων των πυροσβεστικών εναέριων μέσων

Η φωτιά στα Δερβενοχώρια κινείται εκτός ελέγχου προς τη Μάνδρα και φτάνει σε σπίτια στη Νέα Ζωή, την ώρα που ο δήμαρχος Μάνδρας κάνει έκκληση για εναέρια μέσα.

Έκκληση απευθύνει και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Ιωάννης Αρτοποιός, ο οποίος μιλώντας στο Open, κάλεσε τους κατοίκους της Μάνδρας και της Νέας Ζωής να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα.

Νέος συναγερμός για φωτιά στη Μεσσηνία

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) στην Πυροσβεστική για δυο μέτωπα φωτιάς μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς στον δήμο Πύλου Νέστορος.

Στο σημείο σπεύδουν αυτήν την ώρα ισχυρές επίγειες δυνάμεις από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον Άγιο Χαράλαμπο

Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον οικισμό του Αγ. Χαραλάμπους Κορινθίας, καθώς οι φλόγες απειλούν κατοικίες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, «η κατάσταση με την εξέλιξη της φωτιάς θα μπορούσα να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και απειλεί τις κατοικημένες περιοχές του Αγίου Χαραλάμπους και του Πανοράματος, ενώ το μέτωπο έχει ανατολική κατεύθυνση προς την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου».

Έκκληση από την Πολιτική Προστασία

Έκκληση από την Πολιτική Προστασία προς τους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Ελευσίνας που παραμένουν στις οικίες τους, ενώ έχει δοθεί 112 απομάκρυνσης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών και να φύγουν από τα σπίτια τους. Γίνεται ενίσχυση και των αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο για να τους πείσουν να απομακρυνθούν.

Φωτιά στη Μυτιλήνη

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης (18/7) στην περιοχή Λαφιώνα Μυτιλήνης.

Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα, καθώς και 2 αεροσκάφη.

Δήμαρχος Τανάγρας: Δύσκολη η μάχη στα Δερβενοχώρια

Πυκνός καπνός έχει «πνίξει» την περιοχή των Δερβενοχωρίων από την πυρκαγιά, με τον δήμαρχο Τανάγρας Βασίλη Περγαλιά να επισημαίνει πως «θα είναι μία δύσκολη ημέρα» η Τρίτη.

Ειδικότερα, ο κ. Περγαλιάς σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως καταβάλλονται «τεράστιες προσπάθειες να κατασβεστούν οι μικροεστίες ή κάποιες εστίες που αναζωπυρώνονται».

Νέα διακοπή των δρομολογίων του Προαστιακού προς Κιάτο λόγω της φωτιάς

Διακόπτονται τα δρομολόγια του Προαστιακού προς το Κιάτο λόγω της πυρκαγιάς κοντά στον Σ.Σ. Κορίνθου. Τα δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο – Άνω Λιόσια θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας με λεωφορεία.

Νέα φωτιά στην Ηλεία

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Ηράκλεια Ηλείας.

Στο σημείο επιχειρούν 14 οχήματα, 28 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην επιχείρηση αναμένεται να συνδράμουν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.