Διάγγελμα Πούτιν μετά την ανταρσία της Βάγκνερ: “Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας από την εσωτερική προδοσία”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έκτακτο διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος μετά την εξεγερση της Βάγκνερ.

 

Ο Βαλτιμίρ Πούτιν αρχικά διαβεβαίωσε ότι αγωνίζεται για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού του και ότι η χώρα χρειάζεται την ενότητα όλων των δυνάμεών της.

Όπως είπε διακυβεύεται το μέλλον της Ρωσίας, περιγράφοντας τις ενέργειες της Βάγκνερ – την οποία δεν κατονομάζει πουθενά στο διάγγελμα- ως «πισώπλατη μαχαιριά», ενώ κάλεσε όσους «εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία» της εταιρείας μισθοφόρων.

Παράλληλα, τόνισε πως «οι υψηλές φιλοδοξίες ορισμένων οδήγησαν σε “εσχάτη προδοσία”», ενώ μιλά και για «εσωτερική προδοσία». 

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί παράλληλα πως είναι «αναπόφευκτη η τιμωρία» όσων διχάζουν τη ρωσική κοινωνία.

Όπως τονίζει, το «ένα αντιτρομοκρατικό καθεστώς είναι πλέον σε ισχύ στην πρωτεύουσα Μόσχα και σε αρκετές άλλες περιοχές».

Ο Πούτιν διαβεβαίωσε τον ρωσικό λαό ότι έχουν δοθεί όλες οι «απαραίτητες εντολές» για την αντιμετωπιστεί η κρίση και πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και το Σύνταγμα της χώρας.

 

 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας καλεί τους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του που απευθύνεται στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης ότι «έχουν εξαπατηθεί και συρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια» από τον επικεφαλής τους, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Σας εξαπάτησαν στην εγκληματική περιπέτεια του Πριγκόζιν και στη συμμετοχή σας σε ένοπλη εξέγερση. Πολλοί από τους συντρόφους σας από διάφορες μονάδες έχουν ήδη συνειδητοποιήσει το λάθος τους, ζητώντας βοήθεια για να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα ασφαλούς επιστροφής στους τόπους μόνιμης τοποθέτησής τους. Τέτοια βοήθεια από την πλευρά μας έχει ήδη παρασχεθεί σε όλους τους μαχητές και τους διοικητές που τη ζήτησαν. Παρακαλούμε να επιδείξετε διακριτικότητα και να έρθετε σε επαφή με εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου το συντομότερο δυνατό. Εγγυόμαστε την ασφάλεια όλων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Σε Βορονέζ και Ροστόφ οι δυνάμεις της Βάγκνερ 
Την ίδια ώρα, οι μαχητές του Πριγκόζιν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους  όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, σύμφωνα με ρωσική πηγή ασφαλείας που επικαλείται το Reuters.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων διαβεβαίωσε πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– προσθέτοντας πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.