Έκθεση Μονοτυπίας του Αλέξη Φραγκούλη, στο Πολύεδρο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Από την Τρίτη 27 Ιουνίου έως και το Σάββατο 1 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Πολύεδρο η έκθεση Μονοτυπίας του εικαστικού Αλέξη Φραγκούλη, η οποία είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Παναγιώτη Παναγόπουλου «Ο Αστρολόγος του Χίτλερ»

Η μονοτυπία είναι μια τεχνική ανάμεσα η οποία ακροβατεί μεταξύ ζωγραφικής χαρακτικής. Κάποιοι την ορίζουν ως τυπωμένη ζωγραφική (painterly printmaking). Το τελικό έργο, το οποίο είναι μοναδικό (1/1), σε αντίθεση με τη χαρακτική όπου μπορούμε να έχουμε πανομοιότυπες τυπώσεις, είναι εκτύπωση, χωρίς όμως να υπάρχει πάντα ή συνήθης μήτρα. Οι μήτρες είναι εφήμερες και μοναδικές και δημιουργηθεί από τον καλλιτέχνη με χρήση κολλάζ διαφόρων αντικειμένων και υλικών (κολλαγραφία), όπως φύλλα, κλωστή, “σκουπιδάκια”, χαρτιά, αποτσίγαρα, και άλλα.

Οι μονοτυπίες είναι αποτέλεσμα πολλαπλών εκτυπώσεων πάνω στο ίδιο χαρτί με διαφορετικής απόχρωσης η ρευστότητας μελάνια χωρίς να έχουν υποστεί ζωγραφικές επεμβάσεις με το χέρι εκ των υστέρων.

Το θέμα τους αντλείται από ιστορικά στοιχεία και γεγονότα που στιγμάτισαν τον εικοστό αιώνα καθώς και από τα παιχνίδια εξουσίας, κατασκοπίας και μυστικών εταιρειών μεταξύ Γερμανίας και Αγγλίας, όπως έλαβαν χώρο σε αυτήν την παγκόσμια σύγκρουση.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Φραγκούλης Αλέξης είναι 34 ετών και ζει στην Πάτρα. Είναι ένας νέος (σχεδόν) αυτοδίδακτος εικαστικός/ χαράκτης. Σε μικρή ηλικία παρακολούθησε μαθήματα ελευθέρου σχεδίου, ζωγραφικής και εικονογράφησης κοντά στον πατρινό ζωγράφο Ανδρέα Αγγελόπουλο. Συνέχισε μόνος του την ενασχόληση με τα εικαστικά, ενώ τα τελευταία χρόνια τον έχει κερδίσει η χαρακτική. Είναι δημιουργός τριών μεγάλων τοιχογραφιών και έχει εικονογραφήσει 6 βιβλία εκ των οποίων το ένα με χαρακτικά. Επίσης, έχει επιμεληθεί εικαστικά άρθρα περιοδικών στην Πάτρα και στο Λονδίνο καθώς και μουσικά εξώφυλλα καλλιτεχνών στο youtube. Είναι κάτοχος τεσσάρων πρώτων βραβείων σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς ζωγραφικής και έχει διακριθεί με το βραβείο «νέου καλλιτέχνη» σε πανελλαδικό διαγωνισμό του Δήμου Πατρέων. Έχει πραγματοποιήσει δυο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεχίζει να δημιουργεί με το ίδιο πάθος όπως το θυμάται από παιδί.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.