Νίκος Μπογονικολός: «Παραβίαση των όρων χρήσης, όχι κατασκοπεία»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Επιχειρηματίας, ομιλητής σε συνέδρια, συγγραφέας, παράγοντας στον αθλητικό χώρο και επικεφαλής ενός ομίλου που ασχολείται με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας. Είναι ο 60χρονος Έλληνας, Νίκος Μπογονικολός, τον οποίο κατηγορούν οι ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, για να αναπτύξει η Μόσχα οπλισμό νέας γενιάς.

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Νίκου Μπογονικολού, Νίκος Ζήνδρος, έκανε λόγο για παρερμηνεία της κατηγορίας, καθώς δεν πρόκειται για κατασκοπεία.

«Ο κ. Μπογονικολός είναι πολύ γνωστός επιχειρηματίας, πανευρωπαϊκά σε όσους είναι στο πεδίο των υψηλών τεχνολογιών, ηγείται μιας σειράς εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχει ένα αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο ζητεί τη σύλληψη και την έκδοσή του από το Παρίσι στην Ουάσιγκτον με την κατηγορία της συνωμοσίας υπέρ της Ρωσίας και εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών.

»Πρακτικά αφορά ένα πολύ μικρό μέρος συναλλαγών που έκανε με μία εταιρία του, περίπου 7 συναλλαγές, με εταιρίες που προμηθεύτηκε υλικά, νόμιμα, τα οποία όμως όφειλε να υπογράψει ένα πιστοποιητικό τελικής χρήσης».

Σε αυτό το σημείο ξεκινά η αιτίαση των αμερικανικών Αρχών ότι τελικός χρήστης δεν ήταν ο ίδιος, αλλά τα υλικά που προμηθεύτηκε είχαν διαδρομή σε τρίτους και δη σε Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τα υλικά αυτά ο Νίκος Μπογονικολός τα προμηθεύτηκε πριν «την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Δεν του τα πώλησαν εμπιστευτικά. Του τα πώλησαν υπό τη δέσμευση ότι δε θα τα προωθήσει σε μια τρίτη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζήνδρο, ο κ. Μπογονικολός «ποτέ δεν παραβίασε το πιστοποιητικό. Ενδεχομένως να παραβιάστηκε από τους φορείς στους οποίους τα μεταπώλησε. Τελικός χρήστης είναι ο ίδιος, το δίδει σε τρίτο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι πήρε την έγκριση του πωλητή. Συνέβη αυτό, πλην όμως, κατά την αιτίαση, δεν επωλήθη στον τρίτο που δήλωσε, αλλά είχε άλλη διαδρομή».

Νικόλαος Μπογονικολός: Κατηγορείται ότι παραβίασε τον κανόνα του τελικού χρήστη
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα» μίλησε στο Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο για τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την υπόθεση του Νίκου Μπογονικολού, ο οποίος κατηγορείται από τις αμερικανικές Αρχές για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, κατηγορείται ότι βοήθησε τη Μόσχα να αποκτήσει πλήθος τεχνολογικών μυστικών που σχετίζονται με τους τομείς της κβαντικής πληροφορικής και των πυρηνικών ελέγχων.

Κατά του Έλληνα επιχειρηματία ασκήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο.

Στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει μηνύματα, emails, και συνομιλίες που περιλαμβάνονται στην αναφορά των αμερικανικών αρχών και στοιχειοθετούν την δράση του Έλληνα επιχειρηματία.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, το MEGA επικοινώνησε με τον νομικό εκπρόσωπο του Νίκου Μπογονικολού, και όπως είπε ο πελάτης του, αντικρούει την κατηγορία και λέει πως οι ΗΠΑ τον κατηγορούν πως πήρε τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τα παρέδωσε στη Ρωσία, παραβιάζοντας τον κανόνα του τελικού χρήστη.

Όπως λέει, δεν υπάρχει καμία σχετική απόδειξη για κάτι τέτοιο και αναφέρει πως εκείνος έδωσε τα σχετικά προϊόντα σε εταιρίες ευρωπαϊκές και δεν γνωρίζει αν οι ίδιες οι εταιρίες το πούλησαν στο ρωσικό κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν υποσχεθεί πως θα δώσουν αναλυτικότερο πόρισμα 50 σελίδων όπου θα αναλύουν τις συνομιλίες και αυτό είναι που αναμένει.

Νικόλαος Μπογονικολός: Το 2020 κέρδισε διαγωνισμό για αλεξίσφαιρα γιλέκα
Σύμφωνα με την έρευνα του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο Νικόλαος Μπογονικολός είχε αρκετές συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο και με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα, η εταιρία του, η «Άρατος» είχε παρουσιάσει σύστημα χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε συνεργασία με την κρατική «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Προσπαθούσε δηλαδή να αναλάβει την εκπροσώπηση εταιριών σε διάφορους τομείς υψηλής τεχνολογίας και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικότερο είναι πως το 2020 συμμετείχε σε διαγωνισμό, ενώ είναι φορέας εταιριών υψηλής τεχνολογίας, με βουλγαρική εταιρία για 15.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας και τον κέρδισε.

Στην αρχή υπήρχε ένα πόρισμα που δεν έκανε δεκτή τη συμμετοχή της αλλά στη συνέχεια ξεπεράστηκε.

Υπάρχουν αναφορές αξιωματούχων πως τον είχαν βοηθήσει άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες να προωθήσει το προϊόν και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό παρά τις αντιρρήσεις.

Φαίνεται πως είχε ένα κύκλωμα γνωριμιών από πολιτικά πρόσωπα μέχρι υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το 2012 εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας και συνεργαζόταν με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

πηγή

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.