EΛ.ΑΣ: Διαχειρίστηκε πάνω από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες το 2023

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, όλα αυτά τα περιστατικά καταγράφηκαν μόνο το πρώτο 4μηνο του 2023.

Σοκάρουν οι αριθμοί ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα. Μόνο στο τελευταίο τετράμηνο του 2023 η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 3.000 περιστατικά με θύματα γυναίκες. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου στην ΕΡΤ και με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία στη Χαλκιδική, τόσες ήταν οι γυναίκες που είχαν τη δύναμη να το καταγγείλουν αναζητώντας έπειτα βοήθεια σε κάποια κέντρο κακοποιημένων γυναικών.

«Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε πάνω από 3.100 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες», ανέφερε σχετικά, ενώ μιλώντας για το panic button (κουμπί πανικού), τόνισε ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο όπως είπε γνωρίζουν πλέον οι γυναίκες: «Ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι πλέον παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στις γυναίκες – θύματα βίας που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η παιδική κακοποίηση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Νικολαΐδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, μίλησε για το εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης: «Στην Ελλάδα, μόνο 1 στα 40 περιστατικά σωματικής κακοποίησης καταγγέλλεται σε κάποια υπηρεσία και 1 στα 100 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πούμε ότι όντως κάθε περιστατικό βρίσκει το δρόμο προς την προστασία και τη δίωξη των δραστών», πρόσθεσε.

Επίσης, αναφερόμενος στην περίπτωση του 8χρονου στην Στρατονίκη Χαλκιδικής τόνισε:«Όλοι το καταλαβαίνουμε ότι για ένα οκτάχρονο να έχει ζήσει αυτή την εμπειρία είναι πιο σοβαρός τραυματισμός από τα σωματικά του τραύματα. Προφανώς θα χρειαστεί τη συνδρομή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα τον βοηθήσουν να βρει το βηματισμό του, να κάνει νόημα στην εμπειρία του και να δώσει μια εξήγηση γιατί συνέβησαν όλα αυτά για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του».

Αναφορικά με το εάν μπορούν να επουλωθούν τα βαρύτατα ψυχικά τραύματα ενός παιδιού που βιώνει μια τέτοια κατάσταση ο κ. Νικολαϊδης επεσήμανε ότι «καμία περίπτωση ακόμα και στα πιο κακοποιημένα παιδιά δεν είναι χαμένη. Όλες έχουν περιθώριο να βελτιωθούν πολύ σημαντικά τα πράγματα αν παρασχεθούν οι υπηρεσίες που χρειάζονται».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.