Σία Αναγνωστοπούλου: Μήπως μπλέκουμε σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τεράστιους χωρίς να ξέρουμε τι μας γίνεται;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 Ομιλία της εισηγήτριας της Νέας Αριστεράς Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση των σ/ν Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: 1.«Κύρωση της Διευθέτησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» 2.«Κύρωση της Συμφωνίας Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Ξεκινώντας να πω – χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση ούτε να σχολιάσω ούτε να κριτικάρω και με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής-  ότι οι συμψηφισμοί ανάμεσα σε δύο γεγονότα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Άλλο Βουλευτής ο οποίος χρησιμοποιώντας τη βουλευτική του ασυλία πουλάει τσαμπουκάδες και χειροδικεί απέναντι σε υπαλλήλους και άλλο -κι εδώ θα επιμείνω- όταν παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής από όλες τις μεριές και από Προέδρους επιτροπών, κάτι που έχουμε ζήσει πάρα πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια, αλλά και από Υπουργούς. Έχουμε δει Υπουργό που διακόπτει εκπρόσωπο-φορέα και λέει «έχετε ξεφύγει» ή σε Βουλευτή, μιλώντας πάνω της και δεν τον διακόπτει και δεν τον επαναφέρει στην τάξη ο Πρόεδρος, χωρίς να δικαιολογώ οποιαδήποτε έκφραση ξεφεύγει από αυτό που πρέπει να είναι ο λόγος μέσα στη Βουλή. Και αυτό το έχω αποδείξει. Θα έπρεπε, λοιπόν, να αποφεύγονται αυτοί οι συμψηφισμοί, να γίνεται ό,τι πρέπει να γίνει, αλλά και ο Κανονισμός της Βουλής πρέπει να τηρείται αυστηρά και με ευλάβεια και από τους Προέδρους των επιτροπών, αλλά και από τους Υπουργούς. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές.

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, πριν αποφασίσουμε για οτιδήποτε, ας διαβάσουμε το άρθρο 2 της ετεροχρονισμένης κύρωσης της Διευθέτησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.  Άρθρο 2: «Ο σκοπός της παρούσας Διευθέτησης είναι να καθορίσει το νομικό καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για όσο βρίσκονται στο έδαφος του κράτους υποδοχής για την υποστήριξη της αμυντικής ικανότητας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας». Κάντε το λίγο εικόνα, σας παρακαλώ. Ξέρουμε τι είναι η Σαουδική Αραβία; Μία πάμπλουτη χώρα. Είναι ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες για δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα και όλα αυτά. Κι εμείς πηγαίνουμε για να βοηθήσουμε την αμυντική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Και έχουμε στείλει εκεί ανθρώπινο δυναμικό, στρατιωτικούς. Έχουμε πολλούς; Περισσεύουν δυνάμεις σε αυτή τη χώρα; Διότι από την άλλη μεριά ακούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο υπαρξιακό, σε απειλή υπαρξιακή. Το ακούμε από διάφορα χείλη και από τα πλέον επίσημα της Κυβέρνησης και του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Τα αντιαεροπορικά «Patriot», ό,τι καλύτερο έχουμε για την αμυντική θωράκιση του Αιγαίου -και όχι μόνο, αλλά του Αιγαίου κατ’ εξοχήν- τα έχουμε στη Σαουδική Αραβία. Πείτε στον ελληνικό λαό που καλείται να πληρώνει συνέχεια για την άμυνα της χώρας και πληρώνει συνέχεια για άμυνα και ο οποίος από την άλλη μεριά δεν μπορεί να πάει για διακοπές ούτε στα νησιά του, γιατί τα εισιτήρια είναι στο Θεό, γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, αφού η αγορά είναι ελεύθερη. Πείτε, λοιπόν, σε αυτόν τον λαό ότι οι «Patriot», τα αντιαεροπορικά, οι συστοιχίες «Patriot» δεν είναι στην Ελλάδα. Αν τύχει να έχουμε κάποια απειλή, την οποία εσείς επικαλείστε συνέχεια, θα προλάβουν να έρθουν από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα; Διότι εδώ κοροϊδευόμαστε!

Και αναφέρομαι -απευθύνομαι, κυρίως- στα κόμματα του προοδευτικού χώρου που είναι υπέρ. Σε τι πράγμα είναι υπέρ; Θα συντονιστούμε κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα και ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος, στο τί σημαίνει η εθνική ασφάλεια, η εθνική άμυνα που όλοι είμαστε, να δοθεί και το τελευταίο ευρώ, αλλά συγχρόνως και η λαϊκή κυριαρχία ότι το συμφέρον αυτού του λαού πρέπει να μπαίνει σε πρώτο πλάνο, στο επίκεντρο; Δεν το έχουμε αυτό.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ -και διαβάζω αυτό το άρθρο 2- υπήρχε αυτή η συμφωνία για τη διευθέτηση για την αμυντική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας -ειλικρινά, δηλαδή, με ξεπερνάει και το λέω και το ξαναλέω- μία συμφωνία η οποία είχε γίνει το 2021 στο όνομα του πολέμου με την Υεμένη, της ανάμειξης της Σαουδικής Αραβίας. Πάρα πολύ ωραία, ο κ. Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας, μας εξήγησε, μας έδωσε όλο το πλαίσιο του τι έγινε στην Υεμένη, πώς σταμάτησε η Σαουδική Αραβία, πώς έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ και από εκατοντάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το αντάλλαγμα ποιό ήταν; Μα, αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι προβλέπεται αναβάθμιση των πυραύλων  σε PAC-3. Επί τρία χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Και εμείς, λοιπόν, γι’ αυτή τη συμφωνία, όπου δεν υπάρχει καμία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι υπάρχουν έξοδα, δαπάνες και λοιπά, δεν ξέρουμε τίποτα, είναι για γέλια, να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχουν δαπάνες. Κάποιος μας κοροϊδεύει εντελώς και πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες ποιός μας κοροϊδεύει. Αλλά εγώ σε αυτή τη συμφωνία -το είπα και στην Επιτροπή- δεν μπορώ να μην ανατριχιάσω με δύο πράγματα. Το ένα είναι κυριολεκτικά ανατριχίλα, τα υπολείμματα και οι ανθρώπινες σοροί. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση σε μία χώρα με τα προβλήματα που έχει, όπως η δική μας, να έχουμε εδώ άρθρο, το άρθρο 7, για τα υπολείμματα των στρατιωτικών και τις ανθρώπινες σορούς που θα έρθουν στην Ελλάδα, εάν συμβεί κάτι, γιατί συμμετέχουν στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας. Συν το ότι στο άρθρο 14 υπογράφεται για ένα χρόνο, αλλά μετά όταν κρίνουν τα Μέρη -εμείς δεν ξέρουμε για πόσο υπογράφουμε, πολύ σωστά, επίσης το επισημάνατε- μπορεί αυτή η συμφωνία να διατηρηθεί για πάντα. Είμαστε κατά με όλους τους τρόπους αυτής της συμφωνίας.

 

 

Ερχόμαστε τώρα στη δεύτερη συμφωνία: «Κύρωση Συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησής μας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».

Και εδώ, αυτό που βγάζει η συμφωνία, η οποία επίσης υπογράφτηκε το 2022 και έρχεται τώρα το 2024 σε όλα τα άρθρα, κυρίως στα επίμαχα άρθρα αποπνέεται ένα πράγμα. Και εδώ, επίσης, καλώ όλες τις δυνάμεις αυτού του Κοινοβουλίου, κυρίως του προοδευτικού χώρου, το να επικαλούμαστε στρατιωτική διπλωματία και διάφορα τέτοια πράγματα, είναι σαν να παριστάνουμε τους αθώους, χωρίς να ξέρουμε, χωρίς να θέλουμε να δούμε τι γίνεται στον κόσμο. Και τι γίνεται στον κόσμο, τι γίνεται στη Μέση Ανατολή;  Θα συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα; Μήπως μπλέκουμε σε ένα μεγάλο παιχνίδι που ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που θεωρούμε εθνικό συμφέρον για τη χώρα μας; Και εγώ θέλω να το ξέρω. Όχι εγώ, ως εγώ, αλλά ο ελληνικός λαός πρέπει να το ξέρει.

Η ανταλλαγή και μόνο άκρως απόρρητων και λίαν απόρρητων πληροφοριών εμένα κάτι μου κάνει. Eπίσης δεν έχουμε μία σύμβαση στην οποία περιγράφονται τα πάντα, αλλά ό,τι κρίνουν τα Μέρη κάθε φορά θα μπαίνει και στη σύμβαση.

Με συγχωρείτε πάρα πολύ εδώ πρόκειται για δύο συμφωνίες που μας βάζουν -δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτήν τη στιγμή- σε ανταγωνισμούς τεράστιους και ίσως θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε και κάποιους όρους και μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο και o προοδευτικός χώρος. Ρητορική ερώτηση: Μήπως μπλέκουμε αυτήν τη στιγμή σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τεράστιους χωρίς να ξέρουμε τι μας γίνεται ως το χέρι αυτών των ανταγωνισμών, χωρίς εμείς ως Βουλευτές και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι γίνεται;

Καταψηφίζουμε φυσικά και τις δύο συμφωνίες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.