Τσίπρας: Ανέλαβα το κόστος για την Συμφωνία των Πρεσπών – “Το γνωρίζαμε ότι θα ήμασταν πολιτικά νεκροί”, είπε ο Ζάεφ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη «συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών», στο πλαίσιο της πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Τσίπρα.

«Ήταν δύσκολες οι μέρες εκείνες» ανέφερε αρχικά ο πρώην Πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική μνεία στους βουλευτές που υπερψήφισαν την Συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτοί οι 153 βουλευτές που ψηφίσανε αυτήν την Συμφωνία είναι αυτοί που γράψανε ιστορία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν ήταν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το Ποτάμι.

Ως προς την συγκυρία της υπογραφής της Συμφωνίας, «αν περιμέναμε να ωριμάσει περισσότερο ενδεχομένως να είχε σαπίσει» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, λέγοντας πως «εγώ θεωρώ ότι αυτή η διένεξη έπρεπε να έχει λυθεί πολύ πριν». Στο πλαίσιο αυτό, «θέλω να δώσω αυτό το μήνυμα», όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες, όταν ασχολούνται με δύσκολα θέματα αλλά δεν είναι προς όφελος των λαών».

Χαρακτήρισε «δικαιολογία» ότι σε αυτή τη φάση δεν ψηφίζει η κυβέρνηση τα τρία μνημόνια, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε τον κόστος της «επανεκλογής» του, αφήνοντας αιχμές ότι ο νυν πρωθυπουργός φοβάται την «εσωτερική αντιπολίτευση».

Υπογράμμισε, δε, ότι εκείνη την εποχή «ακούστηκαν ακρότητες» ότι «αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις», ωστόσο, σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία ήταν ένα κοινό «όραμα» των δύο πολιτικών και μάλιστα χαρακτήρισε «σωστή πολιτική» και όχι «κωλοτούμπα» Κυριάκου Μητσοτάκη το γεγονός ότι «δεν προχωράει σε μια λογική αυτοκαταστροφική καταγγέλλοντας τη συμφωνία όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

«Όταν υποφέραμε δεν ήταν τόσο πολύ ερωτική ιστορία…» σχολίασε ακόμη στα όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ για το αποτέλεσμα της Συμφωνίας, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δεν έκρυψε ότι είχε βρεθεί ένας κοινός τόπος ήδη από την πρώτη συνάντησή τους, στο Νταβός.

«Συμπεράναμε πως θα ήμασταν πολιτικά νεκροί μετά τη λύση. Το γνωρίζαμε αυτό» πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ, αλλά υποστήριξε ότι «είχαμε την προθυμία να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα 30 ετών».

Για την παρούσα ηγεσία της χώρας του, «είμαι πάντα αισιόδοξος και προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος και τώρα» σημείωσε ο κ. Ζάεφ, στέλνοντας ένα «ξεκάθαρο μήνυμα για το μέλλον» στον νέο Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. «Ποτέ δεν απείλησε ότι θα καταστρέψει τη συμφωνία. Επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη συμφωνία και επιβεβαίωσε δημόσια ότι θα χρησιμοποιεί γραπτώς το Βόρεια Μακεδονία», όπως είπε, προσθέτοντας πως «αν δεν χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, θα παρανομήσει απέναντι στις διεθνείς συμφωνίες».

«Τον προσκαλώ να δείξει ηγεσία, είχε πάρα πολύ στήριξε πριν ένα μήνα» δήλωσε ο κ. Ζάεφ και συνέχισε, λέγοντας πως «πρέπει να αποδειχθεί ηγέτης και εφόσον επιβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη γραπτή ονομασία, ας κάνει αυτό το τελευταίο βήμα, να ακολουθήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας». Απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «εφόσον υποστηρίζει την Βόρεια Μακεδονία, την ενταξιακή της προοπτική και αγωνίστηκε για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και των δυτικών Βαλκανίων και ο ελληνικός εναέριος χώρος καλύπτει και το δικό μας, αυτά είναι τα τρίαμνημόνια πρακτικά τα κάνουν αλλά δεν τα ψηφίζουν», σημείωσε ο κ. Ζάεφ. «Ότι η Ελλάδα δέχεται να καλύπτει τον εναέριο χώρο, ότι θα δουλέψει για να αυξηθεί η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών» και το τρίτο μνημόνιο ότι θα βοηθήσουν τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Για την «ελλιπή πρόβλεψη ενός μηχανισμού εφαρμογής της Συμφωνίας» και το Άρθρο 19, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «ήταν δική μου ιδέα να πάμε στις Πρέσπες» αποκάλυψε, εξηγώντας ότι «οι Πρέσπες ήταν ένας τόπος που μέχρι την Συμφωνία μας ήταν συνώνυμο του Εμφύλιου σπαραγμού» και πως «ήταν βαριά φορτισμένη αυτήν την περιοχή». Αντίθετα, «οι Πρέσπες από εδώ και εξής δεν θα συμβολίζουν τον πόλεμο αλλά την ειρήνη και την συμφιλίωση μεταξύ των λαών» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας ότι η Συμφωνία τις «ουσιαστικές δικλείδες τις έβαλε αρχικά». «Καμία ενεργοποίηση του Άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» σημείωσε, επισημαίνοντας την συνταγματική αλλαγή.

Μάλιστα, «είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που είπαμε εντάξει δεν βγαίνει και διακόψαμε 10 μέρες τις συνομιλίες» λόγω της αλλαγής ονόματος είπε ο κ.Τσίπρας, αποκαλύπτοντας πως «ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα, το οποίο κυρώθηκε από το Κογκρέσο και προβλέπει κυρώσεις ακόμη και ατομικές». Στο πλαίσιο αυτό, «ελπίζω ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα προσπαθήσει να τηρήσει την Συμφωνία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «σε όλο τον κόσμο είναι πλέον αναγνωρισμένη σήμερα ως Βόρεια Μακεδονία και θα συμφιλιωθεί με αυτήν την πραγματικότητα, αλλιώς θα έχει μεγάλες δυσκολίες υπαρξιακού χαρακτήρα» για τη χώρα.

Εμείς είμαστε αυτοί που θα οφεληθούμε εάν οι βόρειοι γείτονές μας αν έχουν σταθερότητα, συνοχή, επισήμανε, λέγοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία απειλείται με διεθνή αποκλεισμό. Ακόμη, σε περίπτωση μη τήρησής της, «τρίτες χώρες θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουνε» στα δυτικά Βαλκάνια είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «και οι γείτονές μας από την ανατολή θέλουν να παρεμβαίνουν και η Ρωσία». Ο ίδιος χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας ζήτημα για την Ευρώπη αν θα αφήσει τα δυτικά Βαλκάνια να είναι έρμαιο τρίτων χωρών», ενώ ο κ. Ζάεφ ζήτησε από την Ευρώπη να «μην κάνει λάθη για το μέλλον στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας».

Αναφορικά με την νέα σύνθεση της Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας υπερθεμάτισε της ιδέας η Ελλάδα να αποκτήσει Επίτροπο για τη διεύρυνση, λέγοντας «γιατί όχι, από το να έχει το έχει για το ευρωπαϊκό τρόπο ζωής που δεν έχω καταλάβει τι είναι, είναι πολύ πιο χρήσιμο». Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο ρόλος της χώρας πρέπει να είναι πυλώνας σταθερότητας» και «νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να είσαι γέφυρα ανάμεσα σε ηπείρους και λαούς» υπογράμμισε, καθώς «σου δίνει πολύ μεγαλύτερους βαθμούς αυτονομίας από το να είσαι τι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Για την Ελλάδα είπε πως «πρέπει η χώρα να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο και στις κρίσεις» με όλους τους γείτονες να προσπαθήσει να επιλύσει, «αλλά θα πρέπει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης» και στην Μέση Ανατολή. Ειδικά για την Τουρκία, «εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε στο διάλογο, αλλά διατηρώντας τις κόκκινές γραμμές μας σταθερές» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ο διάλογος για επίλυση διαφορών θα πρέπει να χαρακτηρίζει την εξωτερική μας πολιτική».

«Η συμφωνία είναι σαν ένα μωρό που όμως για να μεγαλώσει χρειάζεται φροντίδα, είπε ο Νίκος (Κοτζιάς)», αλλά «αν δεν οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη», τότε «νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα οφέλη τα οποία θα μπορέσουμε να έχουμε από αυτή την συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι «τρία μνημόνια δεν κυρώθηκαν ποτέ από το κοινοβούλιο», αν και «θα μπορούσαν να τα είχαν φέρει εδώ και πολύ καιρό».

«Εγώ ανέλαβα το κόστος απέναντι στην επανεκλογή μου για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα αναλάμβανα το κόστος απέναντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς το παρασκήνιο της υπογραφής της Συμφωνίας, «ήταν μια ευτυχής συγκυρία, είχαμε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα και μια προοδευτική κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία» και αποκάλυψε ότι ο Νίκος Κοτζιάς του είπε πως εκεί «είναι ένας νέος άνθρωπος εκεί που σου μοιάζει κιόλας που λέει πως θα γίνει Πρωθυπουργός θα λύσετε το ονοματολογικό». «Έβλεπα τις εντάσεις. Ο Ζόραν είχε ματώσει» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, εξιστορώντας πως «ο Νίκος (Κοτζιάς) μου έλεγε, αλλάζουν τα πράγματα εκεί» και «μακάρι να αλλάξουν» ανταπαντούσε ο κ. Τσίπρας. Για το ΝΑΤΟ, «τι πιέσεις να ασκηθούν αφού ήταν δικό μας όραμα, δεν είχε να κάνει με το ΝΑΤΟ» απάντησε, λέγοντας για την Συμφωνία ότι μας είπαν τότε την αθλιότητα ότι δώσαμε την Μακεδονία, για να πάρουμε τις συντάξεις και αστειευόμενος είπε, αν τώρα θα μας τις πάρουν πίσω.

protothema.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.