Προ των πυλών νέος… μίνι καύσωνας – Σε κατάσταση συναγερμού για δασικές πυρκαγιές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ένας νέος… μίνι καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών μετά την ανάσα δροσιάς που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Μάλιστα οι τελευταίες προγνώσεις προκαλούν ανησυχία για τον συνδυασμό Hot – Dry – Windy που φέρνει σε κατάσταση συναγερμού για δασικές πυρκαγιές.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το διάστημα Τρίτη – Παρασκευή (21/6).

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (6-7 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα σε συνδυασμό με την εδραίωση θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και αυξάνουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων.

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες από Τρίτη 18 έως και (τουλάχιστον) την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο, για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot – Dry – Windy.

– Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).- Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Ν. Σάμο (τοπικά) και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία (τοπικά) και Λήμνο (τοπικά).

Για την Τετάρτη (19/6)

– Πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία (τοπικά), Κ. και Ν. Εύβοια, Λακωνία, Χίο, Σάμο και Ν. Κρήτη.

– Υψηλό και τοπικά πολύ υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Κορινθία, Αργολίδα, Κυκλάδες και Λέσβο.

– Τοπικά υψηλό δυναμικό ώστε τυχόν δασικές πυρκαγιές που εκδηλωθούν να είναι πυροεπαγωγικές (αυτοκαθοδηγούμενες) με δυνητικά μεγάλα θερμικά φορτία αναμένεται σε Ηλεία και Μεσσηνία.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση του πυρομετεωρολογικού τύπου Hot – Dry – Windy εώς και την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024.

«Συμφωνία» των μετεωρολόγων

Οι μετεωρολόγοι συμφωνούν στο ότι οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν τις επόμενες ημέρες από την θερμή αέρια μάζα που θα μας «επισκεφτεί» από την βόρεια Αφρική, θα είναι πάνω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα. Ο υδράργυρος έχει πάρει και πάλι ανοδική πορεία και μέχρι το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένεται σε αρκετές περιοχές της χώρας να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς. Μόνη ελπίδα δροσιάς το μελτέμι που θα φυσάει κατά διαστήματα κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Ωστόσο οι προβλεπόμενες ζεστές ημέρες δεν παραπέμπουν σε επίπεδα καύσωνα.

Γιαννόπουλος: Θερμή εβδομάδα

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρει ότι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτήν την εβδομάδα θα είναι το ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, ωστόσο οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα διατηρηθούν εξασθενημένοι, κυρίως στα δυτικά η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο.

Πιο αναλυτικά για σήμερα Δευτέρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός. Το μεσημέρι απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στον ορεινό ηπειρωτικό κορμό θα εκδηλωθούν λίγες μπόρες ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι, στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στα ηπειρωτικά 33 με 36 βαθμούς, στα νησιά 32 με 34 βαθμούς. Στην Αττική αίθριος καιρός με λίγα σύννεφα το μεσημέρι. Oι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 22 έως 35 βαθμούς.

Αρναούτογλου: Πού θα φτάσει 40 βαθμούς

Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου στην δική του πρόγνωση το θερμόμετρο την Παρασκευή θα δείξει κατά μέσο όρο τους 38 βαθμούς, θερμοκρασία που αναμένεται να ανέβει στους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική και στην Κρήτη σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.

Μαρουσάκης: Η θερμή αέρια μάζα

Μια θερμή αέρια μάζα από την βόρεια Αφρική, θα φτάσει προς τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα να χωριστεί σε δύο τμήματα: από την οροσειρά της Πίνδου και δυτικότερα αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες με 37-38 βαθμούς Κελσίου κοντά στην Πέμπτη με Παρασκευή, ανατολικότερα όμως λόγω των μελτεμιών που θα επικρατήσουν θα κάνουν κάπως πιο καλή την κατάσταση με τις θερμοκρασίες να φτάσουν τους 34-36 °C .

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, από Τρίτη, Τετάρτη και έπειτα, θα ενισχυθεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς με τη βοήθεια και των μελτεμιών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών. Τέλος, το Σαββατοκύριακο, αναμένεται ζέστη κυρίως στη δυτική Ελλάδα, με την θερμοκρασία να παγιώνεται κοντά στους 34-37 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός την Τρίτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 31 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς και στα νησιά του Ιονίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και τοπικά έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και τα ανατολικά του νομού η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.