Θάνατοι με αναπάντητα ερωτήματα – Τι συμβαίνει με τις ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Ο κατάλογος με τους αναπάντητους θανάτους δεν είναι αμελητέος. Κι όσο τα ερωτήματα δεν απαντώνται τόσο δεν θεραπεύονται οι αιτίες που τους προκαλούν», έγραψε στην εφημερίδα Πελοπόννησος η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάννη, επισημαίνοντας:

Σε κλίμα βαθειάς θλίψης αποχαιρέτισαν χθες συγγενείς και φίλοι την 26χρονη Λυδία Φαναριώτη, το τέλος της οποίας συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, καθώς απεβίωσε ενώ νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική του «Αγίου Ανδρέα». Οι συνθήκες του θανάτου της δεν προβληματίζουν μόνο την οικογένειά της, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, η οποία ζητά απαντήσεις.

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα αποφάνθηκε ότι η 26χρονη κατέληξε από πλευρίτιδα, μια φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τους πνεύμονες και επενδύουν εσωτερικά τη θωρακική κοιλότητα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Κι αυτά αφορούν στο αν υπήρχε περιθώριο πρόληψης της ραγδαίας επιδείνωσης και κατάρρευσης της νεαρής γυναίκας. Της παρασχέθηκε έγκαιρα η ενδεδειγμένη φροντίδα από ειδικευμένους γιατρούς; Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η 26χρονη είχε μεταφερθεί πριν από 10 περίπου ημέρες στο νοσοκομείο με συμπτώματα σωματικής εξάντλησης και ζαλάδες.

Η διαταγή της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τον εντοπισμό τυχόν ευθυνών αποτελεί μία μορφή αντίδρασης της διοίκησης της υγείας, αλλά δεν εγγυάται για αποτέλεσμα.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι ΕΔΕ είχε πραγματοποιηθεί και για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου που είχε αποβιώσει το βράδυ της 13ης Ιουλίου του 2022, μετά την επίσκεψή του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγίου Ανδρέα» και ακολούθως την παραπομπή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών που εφημέρευε. Οπως γνωρίζουμε το πόρισμα παραδόθηκε στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Βασίλη Κικίλια, αλλά ποτέ δεν ανακοινώθηκε και πολύ περισσότερο δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την πρόληψη αντίστοιχων συμβάντων.

Ο κατάλογος με τους αναπάντητους θανάτους δεν είναι αμελητέος. Κι όσο τα ερωτήματα δεν απαντώνται τόσο δεν θεραπεύονται οι αιτίες που τους προκαλούν.

Μπορεί να μην προκύπτει ιατρική ή νοσηλευτική ευθύνη, αλλά όσο η ηγεσία του υπουργείου επιλέγει τη σιωπή αφήνει περιθώρια για την ανάπτυξη σεναρίων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.