Πάτρα: Η αιθαλομίχλη επέστρεψε, καθώς τα τζάκια άναψαν!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα τζάκια «πήραν φωτιά» αυτές τις μέρες, όχι λόγω του κρύου… αλλά λόγω των γιορτινών ημερών, όμως μαζί τους επέστρεψε και αιθαλομίχλη.

Οι επιστήμονες ως συνήθως «χτυπούν καμπανάκι» για ολέθριες συνέπειες στην υγεία μας, καθώς οι τιμές των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων σε κάποιες περιπτώσεις είναι και δέκα φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο.

(f)

Η μυρωδιά του καμένου ξύλου πλανάται στον ουρανό της Πάτρας και η φωτογραφία του Κώστα Γκίρη που δημοσιεύει η «Γνώμη» είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί!

Όπως δηλώνουν επιστήμονες, φυσικοί της ατμόσφαιρας, «η χρήση των τζακιών το χειμώνα είναι η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης σε όλα τα αστικά κέντρα της χώρας μας και μάλιστα είναι πολύ πιο σημαντική από την κίνηση των αυτοκινήτων».

Μπορεί το αναμμένο τζάκι να προσφέρει μια υπέροχη αίσθηση θαλπωρής, τα αιωρούμενα σωματίδια όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς ευθύνονται για 10-12.000 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα κάθε χρόνο!

Όπως είναι γνωστό η μύτη πάντα κρατά ένα σημαντικό ποσοστό των μεγάλων σωματιδίων αλλά τα μικρά μπορούν και διαφεύγουν και είναι εισπνεόμενα και ότι κουβαλάνε μαζί τους να μεταφέρουν στα τριχοειδή αγγεία μέσα στα πνευμόνια!

Η αιθαλομίχλη έχει ολέθριες επιπτώσεις στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες. Με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις να είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερους ρύπους από ό,τι ένας καυστήρας πετρελαίου πολυκατοικίας 25 διαμερισμάτων. Παγκοσμίως, η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί κάθε χρόνο πρόωρα 7 εκατομμύρια ζωές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.