Στις 11:00 ο Ερντογάν στην Αθήνα – Η ατζέντα της συνάντησης με Μητσοτάκη- LIVE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μέτρα υψίστης ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομία εν αναμονή της έλευσης του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα και καθ’όλη τη διάρκεια της 6ωρης παραμονής του στη χώρα μας.

Με απόλυτη συνέπεια στις διαχρονικές της θέσεις προσέρχεται η Ελλάδα στον διάλογο με την Τουρκία, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας πως οι σημερινές επαφές αποτελούν μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, υπογραμμίζουν επίσης κυβερνητικές πηγές.

Επισημαίνουν ακόμη ότι, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 11:30, θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:30 με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 12:00 θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Στις 12:15 θα συνεδριάσει το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας

Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί, ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν κάθε σημείο από όπου θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ θα ελέγχονται εξονυχιστικά ακόμα και οι κάδοι σκουπιδιών και τα υπόγεια φρεάτια.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Μάλιστα, θα ισχύσουν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας.

Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες, ενδεικτικά, σε τμήματα των κάτωθι οδικών αξόνων:

Λ. Κατεχάκη,

Λ. Μεσογείων,

Λ. Βασ. Σοφίας,

Λ. Κηφισίας,

Λ. Βασ. Κωνσταντίνου,

Λ. Βασ. Αμαλίας,

Λ. Αλεξάνδρας,

Μιχαλακοπούλου,

Σταδίου,

Πανεπιστημίου και

Ακαδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι «απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα έως και την 18:00 ώρα της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 λόγω της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η απαγόρευση ισχύει για τις ακόλουθες περιοχές:

Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς/Λεωφόρους: Αλεξάνδρας – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – συνέχεια Παναγιώτη Κανελλόπουλου – δεξιά Κοκκινοπούλου – συνέχεια Γκανογιάννη – συνέχεια Γεωργίου Παπανδρέου – συνέχεια Ούλωφ Πάλμε – συνέχεια Υμηττού – συνέχεια Ηλία Ηλίου – δεξιά Βουλιαγμένης – αριστερά Βούρβαχη – συνέχεια Χατζηχρήστου – συνέχεια Ροβέρτου Γκάλη – συνέχεια Αποστόλου Παύλου – αριστερά Ηρακλειδών – συνέχεια Περσεφόνης – δεξιά Πειραιώς – συνέχεια Π. Τσαλδάρη – αριστερά πλ. Ομονοίας – αριστερά Πανεπιστημίου – αριστερά 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – δεξιά Αλεξάνδρας.

Στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της στην οδό Κοκκινοπούλου, σε όλο το μήκος της Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ως και σε βάθος ακτίνας εκατό μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός έως Λ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών και στην περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

H Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα:

Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, αναμένεται να προσγειωθεί το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος συνοδεία δύο ακόμη αεροσκαφών.

Στα τρία αεροσκάφη θα επιβαίνουν εκτός από τον Ερντογάν οι Τούρκοι υπουργοί, αλλά και η ομάδα τους. Τα μέτρα της αστυνομίας θα είναι «δρακόντεια» την ώρα εκείνη στο αεροδρόμιο από όπου θα ξεκινήσει η πομπή για το κέντρο της Αθήνας.

Από το αεροδρόμιο η πομπή θα μπει στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσει στην Ηρώδου Αττικού και το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την ομάδα του θα μετακινηθεί με τρία δικά του οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, θωρακισμένες λιμουζίνες οι οποίες αντέχουν ακόμη και σε επίθεση με χημικά, αφού αναπτύσσεται ένα ειδικό κύκλωμα που εμποδίζει την είσοδο εξωτερικών αερίων. Το κόστος τους ξεπερνά τα 3 εκατ. τουρκικές λίρες, ενώ λέγεται πως θα φέρει στην Ελλάδα το πρώτο τουρκικό SUV TOGG.

Η διαδρομή θα πρέπει να γίνει σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Καθ΄ όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Τούρκος πρόεδρος υπάρχει σήμανση της Τροχαίας που λέει ότι για σοβαρούς λόγους ασφαλείας θα πρέπει αυτά τα οχήματα να απομακρυνθούν.

Τουλάχιστον 3.500 αστυνομικοί θα είναι παρατεταγμένοι σε όλο τον κεντρικό οδικό άξονα. Σε όλα τα σημεία από που θα περάσει η αυτοκινητοπομπή.

Στα ψηλά κτίρια σε ολόκληρη την Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα είναι ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές οι οποίοι θα καλύψουν όλα τα νευραλγικά σημεία.

Ταυτόχρονα και τις 6 ώρες που θα βρίσκεται εδώ ο Ερντογάν θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση, σε πολλά επίπεδα τόσο από drones, όσο κι από ελικόπτερα της ελληνικής αστυνομίας, τα οποία θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα σαρώσουν το κέντρο της Αθήνας, θα ελέγξουν ακόμη και κάδους σκουπιδιών για τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς ή ύποπτα αντικείμενα. Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ θα ελέγξει ακόμη και τις στοές του δικτύου ομβρίων υδάτων.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.