Επίσκεψη Ερντογάν: Η επίθεση φιλίας, η Χάγη και οι συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ήταν 24 Μαΐου του 2022, όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φανερά οργισμένος από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, δήλωνε δημόσια ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό -με το γνωστό «Μητσοτάκης γιοκ»- βάζοντας στον πάγο κάθε επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες. «Πλέον, για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης».

Ενάμιση χρόνο μετά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, κάτι πάντως που μένει να επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αύριο, Πέμπτη.

Τις τελευταίες ημέρες, είναι θετικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει ένα διαφορετικό ύφος από αυτό που μας είχε συνηθίσει. Mιλά για «νέα σελίδα» στις σχέσεις με οφέλη και για τις δυο χώρες και δηλώνει πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας.

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη θα θέσει όλα τα ζητήματα, και όχι μόνο αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Η αλήθεια είναι πως η επίσκεψή του, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, γίνεται με στόχο να εδραιωθεί το κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές και παράλληλα να παραμείνουν ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο. Σε αυτή την κατεύθυνση, δε, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες σε θέματα τουρισμού, οικονομικής συνεργασίας, περιβαλλοντικής προστασίας, Πολιτικής Προστασίας και πρόληψης καταστροφών.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους προσωρινή βίζα, όπως μεταδίδει το Bloomberg και επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τονίζοντας πως πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την εν λόγω απόφαση της Αθήνας.

Το κοινό έδαφος και η Χάγη

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «είχαμε διαμάχες με την Ελλάδα χθες, και θα συνεχίσουμε να έχουμε και αύριο. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα».

Επεσήμανε, δε, πως «στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας. Σεβόμενοι τα αμοιβαία συμφέροντά μας».

Νωρίτερα, πάντως, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, διαμήνυσε πως σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη αναμένεται να θέσει όλα τα ζητήματα.

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει περίπου στις 11:00 στο Αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τρία αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν τον ίδιο, τους συνεργάτες του αλλά και τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί. Θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:30 ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στις 12:15 με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασία στις 13:30, όπου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα.

Στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.