Μουσική σύναξη τριών Βυζαντινών χορωδιών, στον κατάμεστο, νέο Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στις 7.00 μ.μ., η μουσική σύναξη τριών Βυζαντινών χορωδιών, στον κατάμεστο, νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, με τίτλο «Εν ύμνοις τιμήσωμεν Ανδρέαν τον Απόστολον»,αφιερωμένη στον Πρωτόκλητο μαθητή και Πολιούχο της πόλης μας Απόστολο Ανδρέα.

Η συναυλία έγινε στα πλαίσια των Πρωτοκλητείων 2023 και σε συνέχεια της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που οι τρεις χορωδίες πραγματοποίησαν στον Μητροπολιτικό Ι. Ν.  Φανερωμένης Αιγίου, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ, Γεωργίου Βέργου, με σκοπό την συνεργασία των μουσικών σχημάτων, στον κοινό αγώνα τους για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.

Την μουσική εσπερίδα άνοιξε ο «Βυζαντινός Χορός Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας, – 1918 –  Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την διεύθυνση του χοράρχη του Πρωτοψάλτη κ. Φωτίου Θεοδωρακοπούλου, ο οποίοςαπέδωσε εξαίσια το πρόγραμμά του, ψάλλοντας κλασσικά Βυζαντινά μέλη, από τα οποία ξεχώρισαν σε εκτέλεση το Δοξαστικό των Αίνων της εορτής του Αγ. Ανδρέου «Τον κήρυκα της πίστεως» και το Κοινωνικό των εορτών των Αποστόλων, μέλος παλαιόν, «Εις πάσαν την γην». Ακολούθως έψαλλε υπέροχα ο «Βυζαντινός Χορός Σωματείου Ιεροψαλτών Κορινθίας, Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου και θεωρητικού του Εκκλησιαστικού μέλους, κ. Βασιλείου Κουφογιάννη, ο οποίοςαπέδωσε τους ύμνους του συμφώνως προς την παραδοσιακή ψαλτική τέχνη της Αγίας Μεγάλης Εκκλησίας.

Από τα μέλη που παρουσιάστηκαν, ιδιαίτερα ξεχώρισαν το Δοξαστικό Αποστίχων της της εορτής του Αγ. Ανδρέου «Τον συναίμονα Πέτρου» και το Κοινωνικό Θεομητορικών εορτών «Ποτήριον Σωτηρίου». Το μουσικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε από την χορωδία της Αποστολικής πόλεως των Πατρών, την «Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», που έψαλλε υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και χοράρχη της κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου.

Ο Βυζαντινός χορός απέδωσε άψογα τα μέλη που επέλεξε ο χοράρχης του, συμφώνως προς το Πατριαρχικό ύφος, με άριστες τονικές εναλλαγές και πλήρη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος. Συγκινητική ήταν η απόδοση της επιλύχνιας Ευχαριστίας «Φως Ιλαρόν» και του Καλοφωνικού ύμνου «Πληρωθήτω το στόμα μου», ενώ γλυκύτατα μοναδική υπήρξε η εκτέλεση του ύμνου της Αγίας αναφοράς «Άξιον εστίν» και επική και δωρική η ψαλμωδία της Δοξολογίας του Χουρμουζίου που έκλεισε μουσικά την εκδήλωση.

Ήταν όντως μια ανεπανάληπτη μουσική μυσταγωγία, που μαγνήτισε και καθήλωσε το πολυπληθές, φιλόμουσο ακροατήριο. Να σημειωθεί πως, εκτός προγράμματος, η χορωδία του Φωκαέως, απέδωσε εξαίσια και το Απολυτίκιο του προσφάτως Αγιοποιηθέντος Αγ. Γερβασίου, που έγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, σε μελοποίηση Χαρ. Θεοτοκάτου, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, υπό πολυμελούς χορού. Στην συναυλία, την ανάγνωση των βιογραφικών και την παρουσίαση και ανάλυση των ύμνων που απέδωσαν οι Βυζαντινοί χοροί, πραγματοποίησεο πρόεδρος της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», ιατρός Ορθοπαιδικός,   κ. Γεώργιος Βέργος.Την θαυμάσια αυτή μουσική σύναξη των τριών Βυζαντινών χορωδιών, έκλεισε με ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος απέδωσε τα εύσημα και στις τρεις χορωδίες για την υπέροχη απόδοσή τους και την αγαστή συνεργασία τους, συνεχάρη τον κ. Βέργο για την ευγενή πρωτοβουλία του και τους τρεις χοράρχες και τους χορωδούς των χορωδιών για την εξαίσια συμμετοχή τους.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», τόνισε πως πρόκειται για μια χορωδία που διαφημίζει την πόλη των Πατρών σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με διεθνή  αναγνώριση και πολλαπλές εμφανίσεις, διακρίσεις και βραβεύσεις για το έργο της σε όλη την Ευρώπη, με πιο πρόσφατη την συναυλία και την Θεία Λειτουργία στην Ορθόδοξη Επισκοπή Βιέννης. Στο τέλος και πριν την αναμνηστική φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων, ο Σεβασμιώτατος χάρισε εικόνες του Αγ. Ανδρέου στους τρεις χοράρχες και τον πρόεδρο της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιο Βέργο.

Την σύναξη των Βυζαντινών χορωδιών τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, ο Άγιος Πρωτοσύγκελος π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, πολλοί σεβαστοί πατέρες, οι μουσικολογιώτατοι Πρωτοψάλτες: κ.Μπουχάγιερ Αριστείδης, Πρωτοψάλτης του νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών καικ. Παπασταύρου Παναγιώτης, Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Πατρών,  ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής της Ι. Μ. Αιγιαλείας κ. Μπίκος Βασίλειος, ο Λαμπαδάριος του νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Σκιαδαρέσης  Σπυρίδων, απότο νέο προεδρείο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών, ο πρόεδρος κ. Τζουραμάνης Κυριάκος, Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Παντανάσσης  Πατρών,  ο αντιπρόεδρος κ. Καρυτινός Σωτήριος, Πρωτοψάλτηςτου παλαιού  Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, ο γραμματέας κ. Κοτοπούλης Ανδρέας και το μέλοςΧρυσόπουλος Βασίλειος, εκπρόσωποι των Αρχών, Δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Σταματόπουλος  Χαράλαμπος,π. Πατσός Βασίλειος,Αθανασόπουλος Σωτήριος,  Γαρδίκης Νεκτάριος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Δημήτρουλας Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς, Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος, Κωστακιώτης Ευάγγελος, Κωστόπουλος Ιωάννης, Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος, Λαμπρόπουλος Παναγιώτης, Λέντζιος Πάνος, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Παπαρρηγόπουλος Αλέξιος, Πάτσης Θεόδωρος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταματόπουλος Δημήτριος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Φράγκος Νικόλαος, Χαλκίδης Παναγιώτης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.