Πώς μοιράζονται φοροαπαλλαγές 15,5 δισ. ευρώ – Ξεπερνούν τις 1.000

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πάνω από 1.000 ρυθμίσεις κόβουν το φόρο. Το αίτημα Γ. Στουρνάρα για επανεξέταση και πώς κατανέμονται τα κονδύλια. Γιατί κατέγραψαν σημαντική αύξηση τη φετινή χρονιά.

Προ ημερών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, συνέστησε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επανεξέταση των φοροαπαλλαγών. Μια ματιά, στον τόμο των φορολογικών δαπανών που συνοδεύει κάθε χρόνο την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, αποκαλύπτει γιατί κατά καιρούς οι φοροαπαλλαγές έρχονται στο προσκήνιο των συστάσεων επανεξέτασής τους.

Μόνο φέτος, 1.064 φοροαπαλλαγές, κόστισαν απώλεια εσόδων 15,5 δισ. ευρώ με σημαντική διόγκωση κατά περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ καθώς ένα χρόνο νωρίτερα ήταν 1.047, οδηγώντας σε απώλεια 12,8 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τις συστάσεις Στουρνάρα, έσπευσε να κλείσει το κεφάλαιο συζητήσεων που άνοιξε ο Διοικητής της ΤτΕ. Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση τέτοιο ζήτημα, υποστήριξε ο Παύλος Μαρινάκης.

Με αυτά τα δεδομένα, το μόνο που απομένει επί του παρόντος, είναι η σταχυολόγησή τους.

Οι μεγαλύτερες απώλειες φορολογικών εσόδων εντοπίζονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπου 239 εκπτώσεις και απαλλαγές κοστίζουν συνολικά 5,349 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, η μερίδα του λέοντος ή 3,85 δισ. ευρώ σχετίζεται με το αφορολόγητο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.