Πανεπιστήμιο Πατρών: Κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο 90 υπάλληλοι καθαριότητας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

Για ακόμα μία φορά, οι 90 συνάδελφοί μας που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, καθώς η τελευταία παράταση που δόθηκε είναι μέχρι 31.10.2023. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, βιώνουν χρόνια τώρα το μαρτύριο της εργασιακής ομηρίας, με την απειλή της απόλυσης να πλανάται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους. Γνωρίζουμε καλά την σημαντική συμβολή των συμβασιούχων της καθαριότητας και όλων των συμβασιούχων στην σωστή λειτουργεία του Πανεπιστημίου. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τους συμβασιούχους της καθαριότητας περάσαμε την Πανδημία του covid.
Ήδη έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός στο ίδρυμα για την ανάληψη του έργου της καθαριότητας από εργολαβική εταιρεία, ενώ στην πλειοψηφία των ιδρυμάτων πανελλαδικά η καθαριότητα έχει ήδη παραδοθεί σε εργολάβους εδώ και αρκετά χρόνια.
Έχουμε μεγάλη πείρα για το τι σημαίνουν εργολαβίες: από τη μια αποδεδειγμένα πολύ μεγαλύτερο κόστος για τα Πανεπιστήμια, από την άλλη απαράδεκτοι όροι εργασίας για τους συναδέλφους μας (δουλειά δεξιά και αριστερά, εναλλαγή προσωπικού, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, απλήρωτες υπερωρίες, μη καταβολή δώρων κτλ).
Η καθαριότητα είναι αναμφισβήτητα ζωτικής σημασίας για την ασφαλή και ευπρεπή λειτουργία του ιδρύματος. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και ούτως ή άλλως, ο αριθμός εργαζομένων δεν είναι αρκετός. Να θυμίσουμε ότι αρκετά χρόνια πριν η καθαριότητα στελεχωνόταν με μόνιμο προσωπικό.
Οι ενενήντα εργαζόμενοι στην καθαριότητα πέραν του ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του ιδρύματος, συντηρούν με το μισθό τους πολυμελείς οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ή είναι μονογονεϊκές οικογένειες. Με την απόλυση τους δημιουργούνται προβλήματα επιβίωσης μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και διαρκών αυξήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι στην καθαριότητα καλύπτουν το σύνολο της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και τα κτίρια στο Κουκούλι, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο. Η οριστική λύση του προβλήματος είναι η κάλυψη των αναγκών με μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι αυτή που επιβάλει η κυβέρνηση με τον νόμο 4765/21 ο οποίος καταργεί ουσιαστικά τις συμβάσεις ΙΔΟΧ και παράλληλα ανακυκλώνει την ανεργία μοριοδοτώντας την περισσότερο από την προϋπηρεσία. Η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί τους μεγαλοεργολάβους στον τομέα της καθαριότητας σε όλο τον δημόσιο τομέα. Αποτέλεσμα της πολιτικής της «όλα στον ιδιωτικό τομέα» είναι το μεγαλύτερο κόστος καθαριότητας για το Πανεπιστήμιο και 90 εργαζόμενοι στον δρόμο.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στην καθαριότητα, στο αίτημα των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, Πρυτάνεις και Υπουργείο απαντούν με είσοδο εργολαβιών μέσα στα ΑΕΙ. Είναι αυταπόδεικτο ότι το κόστος για το ίδρυμα αυξάνεται με την επιλογή της ανάθεσης της καθαριότητας σε εργολάβο.

Τώρα χρειάζεται να συντονίσουμε και πάλι τη δράση μας για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, για να μην πεταχτούν στο δρόμο οι συνάδελφοι μας καθαριστές, για να μείνουν έξω από το Πανεπιστήμιο οι εργολάβοι, για να μετατραπούν οι συμβάσεις των συναδέλφων μας συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου!
Η λύση είναι μια και μοναδική. Έξω οι εργολάβοι από τα Πανεπιστήμια με νομοθετική ρύθμιση και ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, που στοιχίζουν πολύ λιγότερα χρήματα και οι εργαζόμενοι ξεφεύγουν από τα νύχια των εργολάβων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 Την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στη καθαριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς τον όρο ότι με την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης απολύονται.
 Να μην παραδοθεί η καθαριότητα στους εργολάβους. Να ακυρωθούν ο διαγωνισμοί για την καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη των εργολάβων.
 Μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου
Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η μερική δουλειά, τα μερικά δικαιώματα, η μερική ζωή.
Καμία αναμονή! Οργανώνουμε τώρα τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή που μας αξίζει!

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.