Συνεχίζεται το πάρτι της προκλητικής φοροδιαφυγής -«Καμπάνα» σε εταιρεία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι αποκαλύψεις μικρότερων ή μεγαλύτερων εστιών φοροδιαφυγής κι αυτό σημαίνει αφενός ότι το… πάρτι συνεχίζεται αφετέρου ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν βγάλει «δόντια».

Όπως αποκάλυψε το iefimerida, αυτήν την περίοδο είτε προετοιμάζονται είτε ήδη «τρέχουν» διασταυρώσεις σε νέα πεδία και βάσεις δεδομένων, με στόχο να έρθουν στο φως εισοδήματα που μέχρι τώρα κινούνταν στο… ημίφως της οικονομίας.

«Ζεστό» χρήμα που «ξεπλένεται» μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων ή συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δαπάνες πολυτελούς διαβίωσης που δεν «κουμπώνουν» με τα δηλωθέντα εισοδήματα, αδήλωτος τζίρος που μέχρι τώρα «χανόταν» σε πλατφόρμες παραγγελιοληψιών ή βραχυχρόνιων μισθώσεων, εντοπίζεται, πλέον, πιο εύκολα και οι «καμπάνες» πέφτουν «βροχή».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύο νέες υποθέσεις καραμπινάτης φοροδιαφυγής, που ξετρύπωσαν τα λαγωνικά της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών στοιχείων και διαδικασιών είναι μονόδρομος για να κλείσουν οι «τρύπες».

Οι δύο νέες τρανταχτές υποθέσεις φοροδιαφυγής
Στην πρώτη υπόθεση, οι ελεγκτές ξετρύπωσαν το… λαβράκι, περνώντας από «κόσκινο» επιχειρήσεις του κλάδου ένδυσης με εμπορεύματα κινεζικής προέλευσης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τις επιδρομές κλιμακίων της ΑΑΔΕ αλλά και του ΣΔΟΕ σε αποθήκες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή του Ψυρρή, όπου είναι εγκατεστημένη η αποκαλούμενη Chinatown.

Αυτήν τη φορά οι έλεγχοι δεν έγιναν με αυτοψία αλλά με πολλαπλές διασταυρώσεις, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια. Το «καμπανάκι» δεν άργησε να χτυπήσει. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο Αγρίνιο, για τα φορολογικά έτη 2017, 2018 και 2019 έλαβε φορολογικά στοιχεία εικονικών συναλλαγών- δηλαδή τιμολόγια «μαϊμού» συνολικής αξίας 685.341,90 ευρώ πλέον ΦΠΑ 164.482,03 ευρώ.

Η πρώτη κίνηση ήταν να πέσει «καμπάνα» 82.241,02 ευρώ κι έπεται συνέχεια στις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις, καθώς είθισται το «μονοπάτι» των εκδοτών- ληπτών εικονικών τιμολογίων να οδηγεί και σε άλλους εμπλεκόμενους.

Η δεύτερη υπόθεση δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι είναι έγκλημα να καθυστερεί για τεχνικούς λόγους η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, καθώς και η κατάργηση των χιλιάδων φορολογικών μηχανισμών που λειτουργούν μέσω υπολογιστή και προσφέρονται έτσι για μικρή ή μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Κατόπιν διενέργειας στοχευμένων ελέγχων επεξεργασίας στοιχείων, σε επιχειρήσεις εμπορίας και διαχείρισης προγραμμάτων πληροφορικής για φορολογικούς σκοπούς, οι ελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν επιχείρηση στην Αττική, η οποία προμήθευσε προγράμματα για φορολογικούς μηχανισμούς, σε εννέα επιχειρήσεις. Πού είναι το μεμπτό; Με αυτά τα προγράμματα οι επιχειρήσεις «πείραζαν» τις ταμειακές τους, κοινώς «ψαλίδιζαν» τους τζίρους τους. Στην εν λόγω επιχείρηση καταλογίστηκε πρόστιμο- μαμούθ ύψους 1.200.000 ευρώ αλλά ο έλεγχος επεκτείνεται και στους λήπτες του προγράμματος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.