ΑΑΔΕ: 16.000 νέοι μεγαλοοφειλέτες σε 1 χρόνο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα «κανόνια» της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης άρχισαν να «σκάνε» στην εφορία. Και κυρίως «μεγάλα κανόνια» με χρέη από πάνω από 10.000 ευρώ, μέχρι και πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Και σε αυτούς περιλαμβάνονται και χιλιάδες επιχειρηματίες που δεν επέστρεψαν στο Κράτος, την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που έλαβαν την περίοδο του lockdown και της πανδημίας.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπως τα επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, δείχνουν ότι:

αρκετοί μικροφειλέτες με χρέη κάτω από 10.000 ευρώ, δείχνουν να προσπαθούν και να τα καταφέρνουν «να τα φέρουν βόλτα» και πάλι με τα χρέη τους. Εν σχέσει με ένα χρόνο πριν, τον Ιούλιο φέτος ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 262.000 ΑΦΜ.

ενώ οι οφειλέτες οφειλών συνολικά μειώθηκαν κατά 246.000, μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 16.000 οφειλέτες σε αυτούς που χρωστούν περισσότερα από 10.001 ευρώ, έως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ο καθένας τους.

Δανεικά αλλά… μη επιστρεπτέα

Το νέο και ίσως πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, παρά την τάση μείωσης των οφειλετών, 13.600 οφειλέτες περισσότεροι βρέθηκαν για πρώτη φορά, να χρωστούν ξαφνικά φέτος πάνω από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση σε όλες τις κατηγορίες οφειλών, μέσα σε ένα χρόνο. Και αυτό συνδέεται, ενδεχομένως, με μια άλλη πτυχή, την οποία αποκαλύπτουν άλλα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, την οποία παρουσίασε χθες η ίδια η ΑΑΔΕ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.