Παράταση στην Κοινωφελή Εργασία ΔΥΠΑ ζητούν οι ωφελούμενοι – Μπαράζ παρεμβάσεων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παράταση ζητούν οι ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, ΚΚΠΠ, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων (ΔΠ 2/2022), τουλάχιστον μέχρι και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 με επιστολή τους προς τους δημάρχους της χώρας.

Πρόκειται για έναν ακόμη γρίφο που καλείται να λύσει ο νέος υπουργός Εργασίας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή η σημαντικότητα του αιτήματος της παράτασης του Προγράμματός, αποδεικνύεται: 

• από το ότι συμπεριλήφθηκε στο ψήφισμα του Ετήσιου  Συνέδριου της ΚΕΔΕ από τις  25/11/2022 «… κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη, η έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί… ή η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, ώστε να μην αποστερηθούν οι Δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες…»

• και από το ότι επανήλθε ως αίτημα προς συζήτηση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 10/5/2023 στην πόλη της Άρτας, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, ειπώθηκε μεταξύ άλλων: «….Κοινωφελής Εργασία. Να το ξεκαθαρίσουμε για τη κοινωφελή εργασία….(αναφέρονται τα πλησίον σύνταξης). Εάν είναι εφικτό, προφανώς θέλουμε τη Κοινωφελή Εργασία. Προφανώς και θέλουμε να παραμείνουν τα άτομα αυτά. Υποθέτω πως τη τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές κανείς δεν πρόκειται να πάρει μια τέτοια απόφαση. Τουλάχιστον να το θέσουμε ως ζήτημα αμέσως μετά. Ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές αρχίζουν και λήγουν πλέον σιγά σιγά οι Κοινωφελείς. Να δούμε πως μπορούμε να κρατήσουμε γιατί σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας (και στους τουριστικούς αλλά όχι μόνο σε αυτούς) τα ζητήματα προκύπτουν το καλοκαίρι που κινείται ο πληθυσμός, έχουμε τουρισμό κλπ. Άρα και σε αυτό η ΚΕΔΕ εφόσον αυτό δεν προσκρούει στο ζήτημα των 12μηνων κλπ (νομίζω πως τελικά στη Κοινωφελή δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα) ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΑΝΕ τους ΔΗΜΟΥΣ ΜΑΣ….»

• και από τα θετικά ψηφίσματα ( ΥΠΕΡ του αιτήματος μας για ΠΑΡΑΤΑΣΗ του Προγράμματος), αρκετών Δημοτικών και  Περιφερειακών Συμβουλίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η παράταση θα λύσει καίρια προβλήματα όπως είναι: 

1. Η απομάκρυνση των 25.000 Ωφελουμένων της Κοινωφελούς (λόγω υποχρεωτικής θεωρητικής κατάρτισης ή λήξης συμβάσεων), από τις θέσεις εργασίας τους σε νευραλγικούς τομείς και υπηρεσίες ( όπως καθαριότητα, πράσινο και  τεχνικές υπηρεσίες) που:

• αναδεικνύει την υποστελέχωση των ΟΤΑ από μόνιμο προσωπικό, γεγονός που φέρει ΗΔΗ  ορατά αποτελέσματα ελλιπούς παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες ΚΑΙ μειωμένης συντήρησης των τοπικών μας κοινωνιών

• ιδιαίτερα τώρα κατά τη θερινή περίοδο, ευνοεί την αύξηση προβλημάτων στους τουριστικούς και μη τουριστικούς Δήμους, λόγω των ζητημάτων που προκύπτουν από την μεγαλύτερη κίνηση του πληθυσμού και του τουρισμού, γεγονός που από μόνο του δυσχεραίνει τους Δήμους να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους, ώστε να επιτελέσουν το τόσο κρίσιμο έργο για την ποιότητα ζωής των πολιτών τους και τη εύρυθμη λειτουργία των πόλεών τους

• σε μια περίοδο φορτωμένη από  αλλεπάλληλες προεκλογικές περιόδους ΑΛΛΑ και από τοπικά αναπτυξιακά έργα  με ορίζοντα τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, αποστερεί από τους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, ενόψει των τόσο κρίσιμων για αυτούς αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023

• οδηγεί τους Ωφελούμενους στην ανεργία, σε μια περίοδο με αυξημένο κόστος ζωής λόγω πληθωρισμού και υπερδιπλάσια επιδοτούμενη ανεργία. Ωφελούμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με κοινωνικά κριτήρια ΚΑΙ ανήκουν ως επί το πλείστον σε ηλικιακές ομάδες με δυσκολία  επανένταξης στην αγορά εργασίας.

dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.