Πάτρα: Έξαρση στη χρήση ουσιών και αντικαταθλιπτικών µετά την πανδηµία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά την πανδηµία, αυξήθηκε η κατανάλωση ουσιών µε ψυχοδραστικές ιδιότητες, όπως κάνναβη, κοκαΐνη και αντικαταθλιπτικά, λόγω ψυχολογικών επιπτώσεων όπως άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία. Το 29% των Ευρωπαίων ηλικίας 15-64, έχουν κάνει χρήση παράνοµων ουσιών, µε την κάνναβη να είναι η πιο διαδεδοµένη. Τα παραπάνω ανέφερε η oµ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Μένη Μαλλιώρη, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ∆.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισµού για τα Ναρκωτικά µε θέµα: «Οι νέες προκλήσεις στον τοµέα των εξαρτήσεων», µιλώντας στην εξαιρετικά επιτυχηµένη ιατροκοινωνική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για τον εορτασµό του Αγίου Λουκά µε θέµα: «Τα νέα παιδιά στο µονοπάτι της ζωής στη µετά COVID εποχή» που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστηµίου Πατρών στα πλαίσια του 14ου Παµπελοποννησιακού Ιατρικού Συνεδρίου. Τον συντονισµό είχε η Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και Αντιπεριφερειάρχης ∆ηµόσιας Υγείας Περιφέρειας ∆υτ. Ελλάδας, Άννα Μαστοράκου.

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος ΕΝΩ.ΨΥ.Π.Ε. Μάνος Τσαλαµανιός µίλησε µε θέµα: «Οι επιπτώσεις της πανδηµίας Covid-19 στα παιδιά και τους εφήβους», επισηµαίνοντας τις παρακάτω διαπιστώσεις:

• Αυξηµένο άγχος και κατάθλιψη: Η καραντίνα και ο φόβος µόλυνσης επιδείνωσαν την ψυχική υγεία παιδιών µε προϋπάρχουσες διαταραχές. Μελέτες ανέδειξαν υψηλά ποσοστά άγχους (1,8–49,5%) και κατάθλιψης (2,2–63,8%) στα παιδιά και τους εφήβους.

• Επιπτώσεις σε ειδικές οµάδες: Τα παιδιά µε αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισµός ή ∆ΕΠΥ, επηρεάστηκαν έντονα, ενώ οι έφηβοι µε ψυχικές παθήσεις, ανέφεραν σηµαντική επιδείνωση των συµπτωµάτων.

• Αύξηση ενδοοικογενειακής βίας: Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, καταγράφηκε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία επηρέασε ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

• Η έλλειψη πρόσβασης σε ψυχολογικές υπηρεσίες (26% των νέων ανέφεραν απώλεια πρόσβασης), οδήγησε σε αυξηµένες ψυχικές ανάγκες που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και υποστήριξη.

«ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΣΤΑ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ»

Ο Παντελής Ταµπακόπουλος, Ψηφιακός Αναλυτής – Επικεφαλής Τµήµατος Ψηφιακών Πειστηρίων ανέλυσε το θέµα: «Κυβερνοασφάλεια και Νεανική Πλοήγηση στη Νέα Ψηφιακή Πραγµατικότητα», επισηµαίνοντας τα εξής:

• Η έννοια της κυβερνοασφάλειας, αποκτά συνεχώς µεγαλύτερη σηµασία, καθώς η χρήση του διαδικτύου επεκτείνεται, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.

• Με την αύξηση της ψηφιακής παρουσίας των νέων, οι προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την ιδιωτικότητα του ατόµου και την προστασία των δεδοµένων των υποκειµένων, γίνονται πιο σύνθετες κ.ά.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.