Δίκη – Μάτι: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις των κατηγορούμενων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων, που είχαν αθωωθεί σε πρώτο βαθμό στη δίκη για το Μάτι, προχώρησε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, που έκανε αποδεκτή την κύρια και τη συμπληρωματική έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Σπύρος Παππάς κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Το δικαστήριο προχώρησε στην ακροαματική διαδικασία, την οποία άνοιξε με την κατάθεση του έναν άνδρας από την Πολωνία που έχασε στη φωτιά τη σύζυγο και τον 9χρονο γιο του.

«Κάποια στιγμή είδα την γυναίκα και τον γιο μου μέσα σε μια βάρκα και ήμουν σίγουρος πως θα τους δω στην Ραφήνα. Πως θα είναι ασφαλείς! Έμαθα πως η βάρκα ανατράπηκε και πως κολυμπούσαν ώρες να σωθούν. Την επόμενη ημέρα είδα τις σωρούς τους στο Λιμάνι της Ραφήνας» είπε ο μάρτυρας και ξέσπασε λέγοντας πως δεν υπήρχε βοήθεια από πουθενά.

«Δεν υπήρχε κανείς αρμόδιος να βοηθήσει! Ούτε από την Πυροσβεστική, ούτε από την Αστυνομία, ούτε από τον Δήμο και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί για να πετάει μόνο ένα αεροπλάνο θα είναι κάποια φωτιά στο βουνό! Βγαίνοντας από τη ξενοδοχείο ήταν σαν πόλεμος. Ένα τοίχος φωτιάς γύρω μας!

Έχασα τους δικούς μου και τους είδα αργότερα να μπαίνουν σε μια βάρκα. Η γυναίκα μου φώναζε να μπω στη βάρκα αλλά φοβήθηκα μήπως από το βάρος ανατραπεί. Ήμουν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά, Ήμουν ευτυχισμένος που εκείνοι ήταν ασφαλείς. Εγώ έμεινα στην παραλία με άλλους ανθρώπους, ακούγονταν κραυγές, καίγονταν φοίνικες, ακούγαμε εκρήξεις, ανθρώπους που καίγονταν» είπε δακρυσμένος.

«Η ζωή μου σταμάτησε το βράδυ της φωτιάς. Δεν μπορώ πια να κοιμηθώ, να δουλέψω, περιμένω μόνο την απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν έχω άλλο σκοπό στην ζωή μου. Περιμένω το δικαστήριο σας να κρίνει πως αυτό ήταν ένα κακούργημα και όχι μια αμέλεια» είπε κλείνοντας την κατάθεση του.

«Δεν λειτούργησε τίποτα» – Η κατάθεση της Β. Κούκλα

Ακολούθησε η κατάθεση της Βασιλικής Κούκλα, που έχασε τους γονείς της στη φωτιά. «Έπαιρνα στην πυροσβεστική αλλά δεν έβρισκα κανέναν! Μίλησα με το τοπικό Τμήμα Παλλήνης για να ζητήσω βοήθεια για τους γονείς μου και μου είπαν θα επιληφθούν. Περίμεναν την βοήθεια από την Πυροσβεστική που δεν πήγε ποτέ. Τους ψάχναμε στην Ραφήνα. Δεν τους βρήκαμε. Στις πέντε τα ξημερώματα μας τηλεφώνησαν από την Αστυνομία και είπαν πως στο σπίτι δεν βρήκαν τίποτα. Στις εννέα το πρωί ο ξάδελφος μου μου είπε πως μας ψάχνει η Πυροσβεστική γιατί βρήκαν τους γονείς μου απανθρακωμένους στην κουζίνα και πως πρέπει να πάω να υπογράψω. Και το πριν και το κατά την διάρκεια και το μετά ήταν χωρίς κανέναν σεβασμό σε κανέναν μας. Δεν λειτούργησε τίποτε».

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο όπως έγραψε το dikastiko.gr έχει πραγματοποιήσει 6 συνεδριάσεις αλλά σε καταθέσεις μαρτύρων δεν είχε μπει ακόμα. Κι αυτό γιατί η πλευρά των κατηγορουμένων έχει υποβάλλει ενστάσεις διότι θεωρεί πως η έφεση υπέρ του νόμου είναι “απαράδεκτη” καθώς δεν έχει “ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία”. Από τους 21 κατηγορούμενους , στην αρχή της διαδικασίας, επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους και να μη βρεθούν στο δικαστήριο, ο τότε αρχηγός του Π.Σ. Σωτήρης Τερζούδης, ο υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο τότε αξιωματικός στα εναέρια της ΕΛ.ΑΣ. Χαράλαμπος Συρογιάννης, η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο τότε αντιδήμαρχος Μαραθώνα Βάιος Θαυμάσιας και ο πολίτης που του καταλογίζεται η έναρξη της ολέθριας φωτιάς Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.