«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πίστα, μπαίνει πλέον δραστικά στον χάρτη των πόλεων της Ευρώπης ως πόλη με μεγαλύτερο δυναμισμό και προοπτική όσον αφορά την οικονομική της δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής. Προχωράει μπροστά μαζί με την υπόλοιπη Μακεδονία και είμαι βέβαιος ότι θα είναι το πρότυπο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρα μας».
Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο καθιερωμένο, επίσημο γεύμα που παραθέτει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το υπουργείο, στα μάτια τμήματος της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στα μάτια των ΜΜΕ, είχε μεταλλαχθεί σε υπουργείο της ακρίβειας, κάτι που χαρακτήρισε «μια πολύ λαθεμένη εξέλιξη γιατί η ταυτότητα του υπουργείου σχετίζεται με το πώς θα φέρει επενδύσεις, πώς θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, με πιο πολλές θέσεις εργασίας». «Αυτή είναι η βασική αποστολή, αυτή έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στον τομέα της αντιμετώπισης του κόστους ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι το υπουργείο του σχετίζεται με το 1/3 της ακρίβειας – τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης- ενώ υπάρχει πάρα πολύ αυστηρή νομοθεσία που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στην ΕΕ και στοχεύει στο ότι κανείς δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό κέρδους που ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2021.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο υπουργός τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εξελιχθεί σημαντική μεταρρύθμιση, με την οποία όποιος θέλει να καταθέσει επενδυτική πρόταση προς το ελληνικό κράτος, θα μπορεί να απευθύνεται σε μια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. «Βασικά χαρακτηριστικά του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι η επιμονή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ισόρροπη ανάπτυξη και η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, η καθοριστική ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας και η ισχυρή τουριστική συμβολή», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Μιλώντας για την ανεργία, υπενθύμισε ότι μειώθηκε από το 17% στο 9,5%, ενώ απαντώντας σε εργοδότες, οι οποίοι δεν βρίσκουν ανθρώπους να εργαστούν, σημείωσε ότι απαιτείται να ξαναδημιουργήσουμε την έννοια, την αξία και τη δημιουργικότητα της εργασίας. Όσο αφορά τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, σημείωσε ότι μειώνεται η γραφειοκρατία και έχουν απλουστευθεί πάνω από 2500 κατηγορίες δραστηριοτήτων και υλοποιείται πρόγραμμα έξυπνης μεταποίησης, στηρίζοντας μικρές και μεσαίες επενδύσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικό πυλώνα για να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, ωστόσο τροχοπέδη αποτελεί το ενεργειακό κόστος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης, έκανε λόγο για σαφώς μια θετική προσδοκία για τις προοπτικές της οικονομίας καθώς το 2023 ιδρύθηκαν περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ