Καλαμάτα: «Θέλω να πάει σε δομή» – Τι λέει η μητέρα της 29χρονη που ζει σε κλουβί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δραματική είναι η κατάσταση κάτω από την οποία προσπαθεί να επιβιώσει μια κοπέλα 29 ετών με την ανάδοχη οικογένειά της στο χωριό Άμμος λίγο έξω από την Καλαμάτα.

Το κορίτσι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα με αποτέλεσμα οι θετοί γονείς της να έχουν φτιάξει ένα κλουβί από παλέτες μέσα στο σπίτι τους και στην αυλή καθώς, όπως λένε, υπάρχει κίνδυνος να βλάψει τον εαυτό της και τους γύρω της.

Η ανάδοχη μητέρα, η οποία μαζί με το σύζυγό της υιοθέτησαν το κορίτσι όταν ήταν 22 μηνών από ένα ίδρυμα των Αθηνών, μίλησε στο MEGA.

«Πάντα είχαμε προβλήματα από τότε που γίναμε ανάδοχοι αλλά ζητούσαμε βοήθεια και δεν είχαμε. Θέλω να πάει σε δομή γιατί το παιδί μου είναι αξιοθαύμαστο και θα πρέπει να βοηθηθεί. Αλλά εξαρτάται την δομή. Δεν είναι φυσιολογικό μια μάνα να φροντίζει το παιδί της και μετά να το κλειδώνει. Ξέρετε πόσο άσχημα νιώθω εγώ γι΄ αυτό; Το παιδί πάντα πήγαινε στον γιατρό και ο ψυχίατρος έρχεται. Το κράτος το ξέρει. Το επίδομα που παίρνουμε είναι 313 ευρώ από το ΚΕΠΑ. Αυτό που λένε κλουβί είναι απλά κάγκελα για να μην πέσει το παιδί το βράδυ. Εγώ είμαι πάντα δίπλα, της. Εγώ θέλω να πάει κάπου το παιδί μου, γιατί πρέπει να κάνει εξετάσεις».

Το 2022 υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση

Όπως αποκαλύπτει το MEGA, το 2022 μετά από εισαγγελική παρέμβαση είχε γίνει αυτοψία στο σπίτι της οικογένειας.

«Διαπιστώθηκε ότι το παραπάνω πρόσωπο ΑΜΕΑ  διαβιούσε σε δωμάτιο που αντί για πόρτα είχαν τοποθετηθεί ξύλινα κάγκελα με λουκέτο. Η ύπαρξη των διαχωριστικών αιτιολογήθηκε από τους ανάδοχους γονείς ως το μοναδικό μέσο αποτροπής επιθετικής συμπεριφοράς του προσώπου και ο αυτοτραυματισμός του», ήταν το πόρισμα της κοινωνικής υπηρεσίας.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αστυνομικοί επισκέφτηκαν την εν λόγω κατοικία και μετά από ένορκη μαρτυρική κατάθεση Ψυχιάτρου του Γ.Ν Καλαμάτας διαπιστώθηκαν τα εξής:

«Είχε εξετασθεί τρείς φορές  το 2022 και είχε διαγνωσθεί  με μη καθορισμένη οργανική ψύχωση και μέτρια νοητική καθυστέρηση, μη δυνάμενη να αυτοεξυπηρετηθεί και να κατανοήσει πράγματα, ενώ δεν έχρηζε εκούσιας ή ακούσιας νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική».

Κι ενώ πριν δύο χρόνια οι αρμόδιες αρχές έκριναν πως δεν έχρηζε νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική, οι εικόνες αυτές ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση με την εισαγγελική παρέμβαση να μοιάζει και πάλι μονόδρομος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.