Καιρός: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα από τη Βόρεια Αφρική – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αίθριος θα είναι ο καιρός μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα έχουμε νέο κύμα καύσωνα προερχόμενο από Αλγερία, Τυνησία και Λιβύη.

Αναλυτικότερα, η θερμοκρασία θα πέσει λόγω και των μελτεμιών, με τον υδράργυρο να ανέρχεται σε αρκετές περιοχές στους 34 – 36 βαθμούς Κελσίου, το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, από τη Δευτέρα θα έρθει θερμή αέρια μάζα από την Αφρική που θα εκτοξέυσει τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση Καλλιάνου

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποίησε για ισχυρό καύσωνα που θα έρθει από την βόρεια Αφρική και θα μας απασχολήσει από την ερχόμενη Τρίτη. Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη.

Η διάρκεια του καύσωνα είναι ακόμα άγνωστη, μιας και τα μοντέλα δεν έχουν ακόμη «ευθυγραμμιστεί» σε ένα κοινό σενάριο ως προς τη διάρκειά του, τόνισε ο μετεωρολόγος του MEGA.

Χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το προγνωστικό τοπίο, κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 41-42°C και θα φτάσουν και τους 43-44°C στα ευπαθή στη ζέστη πεδινά τμήματα. Για το αν ο υδράργυρος δεν φτάσει τους 44°C ή αν ξεπεράσει ακόμη και τους 44°C, είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια αυτή την ώρα, επισήμανε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος κάνει έκκληση να προετοιμαστούν για τον επικείμενο καύσωνα οι συνάνθρωποί μας που αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι και οι γονείς με μικρά παιδιά, αλλά και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα. Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Αρνιακός: Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα ξεπεράσει του 39°C

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού, αύριο Σάββατο αναμένονται παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με τον υδράργυρο να σημειώνει μια μικρή άνοδο στους 36-37 °C.

Την Κυριακή των ευρωεκλογών αναμένεται η θερμοκρασία να φτάσει τους 36°C, ίσως και 37°C σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Ο καιρός θα είναι αίθριος σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα της Κυριακής ίσως αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και μπόρες.

Από Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 39°C, ενώ την Τρίτη αναμένουμε να έχουμε 40άρια, ίσως και παραπάνω, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Από το επόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται αποκλιμάκωση του φαινομένου, με πτώση του υδραργύρου.

Σύμφωνα  με τον μετεωρολόγο του OPEN, από αύριο, Σάββατο, θα επικρατήσουν τα μελτέμια μέσα στο Αιγαίο, με ένταση 6-7 μποφόρ, δροσίζοντας τις περιοχές στην Ανατολική Ελλάδα και τις περιοχές που βρέχονται από το πέλαγος. Παράλληλα, θα υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος φωτιάς, καθώς, παρόλο που ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση, η ατμόσφαιρα θα είναι ξηρή, και με τη «βοήθεια» των βοριάδων είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Στις ευρωεκλογές η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 33-35 βαθμούς Κελσίου, ίσως και τοπικά στους 36.

Από Δευτέρα, μετά τα μελτέμια, νέο ισχυρό κύμα ζέστης θα έρθει από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής στη χώρα. Από την Τρίτη και μέχρι και την Παρασκευή περιμένουμε πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να ανέρχεται κοντά στους 40-43 βαθμούς Κελσίου. Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, το κύμα ζέστης δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο θα αποκλιμακωθεί το φαινόμενο και θα έχουμε πιο ομαλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Η ανάρτηση Κολυδά

Για ενίσχυση βοριάδων σήμερα και αύριο στα 6-7 μποφόρ με πτώση της θερμοκρασίας και τον υδράργυρο στους 37 βαθμούς την Κυριακή των εκλογών κάνει λόγο ο διευθυντης της ΕΜΥ Θόδωρος Κολυδάς, ο οποίος προβλέπει σταδιακή και αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από βδομάδα

Όπως προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου από τους 30-32°C της Παρασκευής, θα φτάσουμε τους 42°C την επόμενη Πέμπτη, 13 Ιουνίου. Ο μετεωρολόγος ανάρτησε στο Facebook αναλυτικά έναν πίνακα με τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται γενικά στη χώρα την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ωστόσο πως οι κατά τόπους μέγιστες τιμές, θα πρέπει να υπολογίζονται ως μεγαλύτερες κατά μία με δύο μονάδες.

Έτσι, από Τρίτη 11/6 έως και Πέμπτη 13/6, αναμένονται μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40°C στην Αττική, στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα.

Αντίθετα, στις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στα 500 μέτρα υψόμετρο, οι θερμοκρασίες θα είναι ακόμα και 3-6 βαθμούς χαμηλότερες. «Ειδική» κατάσταση αναμένεται στα νησιά, όπου ναι μεν η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη, με αυξημένη, όμως υγρασία, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση περαιτέρω.

Νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου θα πλήξουν τη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου.

«Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία που βλέπουμε, θα ζήσουμε μια κολασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο MEGA ο Γ. Καλλιάνος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.