Ανατρεπτική έρευνα: Η βιταμίνη D αδυνατίζει και σου είναι απαραίτητη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η βιταμίνη D είναι ένα κρίσιμο μικροθρεπτικό συστατικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου της βελτίωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της ενίσχυσης των οστών.

Τώρα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε και βάρος.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορείτε να πάρετε από τρόφιμα πλούσια σε αυτή ή από συμπληρώματα. Το σώμα σας είναι επίσης σε θέση να την παράγει μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος συστήματος και τη διευκόλυνση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Επειδή η βιταμίνη D δεν βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τουλάχιστον 5-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά ή τη λήψη συμπληρώματος για την κάλυψη της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας των 600 IU (15 mcg).

Ωστόσο, όσοι δεν ζουν στην Ελλάδα ή ακόμα χειρότερα ζουν πολύ μακριά από τον ισημερινό μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις τους μόνο μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Έτσι, σχεδόν το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Μελέτες δείχνουν ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος και το ποσοστό σωματικού λίπους συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Πολλές διαφορετικές θεωρίες εικάζουν τη σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της παχυσαρκίας. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα παχύσαρκα άτομα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, εξηγώντας έτσι τη συσχέτιση.

Από την άλλη, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη αρκετής βιταμίνης D θα μπορούσε να ενισχύσει την απώλεια βάρους και να μειώσει το σωματικό λίπος.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη εξέτασε 218 υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες για την περίοδο ενός έτους. Όλες τέθηκαν σε μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων και σε μια ρουτίνα άσκησης. Οι μισές γυναίκες έλαβαν συμπλήρωμα βιταμίνης D, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πληρούσαν τις απαιτήσεις τους σε βιταμίνη D παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, χάνοντας κατά μέσο όρο 7 κιλά περισσότερο από τις γυναίκες που δεν είχαν επαρκή επίπεδα στο αίμα.

Μια άλλη μελέτη παρείχε σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες συμπληρώματα βιταμίνης D για 12 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, οι γυναίκες δεν παρουσίασαν απώλεια βάρους, αλλά διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D μείωσε το σωματικό λίπος. Έτσι, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με τη μείωση της αύξησης του σωματικού βάρους.

Εν ολίγοις, η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού εξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα.

Πηγή: gazzetta.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.