Ισραήλ: Ανακαλεί τους πρεσβευτές του σε Νορβηγία και Ιρλανδία μετά την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, ενώ προειδοποίησε ότι αναλόγως θα αντιδράσει η χώρα του και με την Ισπανία εάν προχωρήσει την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας νωρίτερα στο Όσλο, δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους από τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου. Το ίδιο ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ενώ όπως αναφέραμε και η Ιρλανδία αναμένεται να προβεί σήμερα σε ανάλογη δήλωση.

Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη  που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις Κατζ προηγήθηκαν της ανακοίνωσης Σάντσεθ για την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας.

Νορβηγία: Η λύση δύο κρατών είναι προς όφελος του Ισραήλ

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει αναγνώριση», είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους – δύο κράτη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του ο ίδιος δήλωσε:

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη, αυτές που εργάζονται για μια λύση δύο κρατών. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και μπορεί να δώσει ελπίδα για το μέλλον στους Παλαιστίνιους.

Αυτό στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να προϋποθέτει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί ένα Παλαιστινιακό κράτος που θα είναι πολιτικά συνεκτικό και θα προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Πιστεύουμε ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ».

Σάντσεθ: Ο Νετανιάχου θέτει τη λύση των δύο κρατών σε κίνδυνο

Από τη μεριά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του, πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέτει τη λύση των δύο κρατών σε «κίνδυνο» με την πολιτική του «πόνου και της καταστροφής» στη Γάζα.

«Την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαΐου, το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Χαιρετίζει την απόφαση ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Νορβηγία και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, ο Αμπάς αναφέρει πως η απόφαση της Νορβηγίας κατοχυρώνει «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στον αυτοπροσδιορισμό» και στηρίζει τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών με το Ισραήλ.

Πόσα κράτη έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Με τη Νορβηγία και την Ισπανία τα κράτη  που αναγνωρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ανέρχονται πλέον σε 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Από τα 27 μέλη της ΕΕ μέχρι πρότινος παλαιστινιακό κράτος είχαν αναγνωρίσει η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Κύπρος.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος παρά τις πολλαπλές διπλωματικές προσπάθειες εντός του μπλοκ.

Όλα τα αφρικανικά κράτη – εκτός από το Καμερούν και την Ερυθραία – αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

Στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ εμπόδισαν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στο παγκόσμιο όργανο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.