Π. Μαρινάκης: Μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες για τη δολοφονία στους Αγ. Αναργύρους είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν τη σχετική έρευνα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Η αποτρόπαιη δολοφονία μια νέας κοπέλας, της Κυριακής, στους Αγίους Αναργύρους μας έχει όλους συγκλονίσει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Επισημαίνοντας ότι ο δράστης βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες απομακρύνοντας από τη θέση τους, τους αστυνομικούς οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις, οι οποίες προηγήθηκαν του αποτρόπαιου εγκλήματος.

«Οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης», διαβεβαίωσε.

«Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς αλλά οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν τη σχετική έρευνα», τόνισε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με το ότι η Ελληνική Αστυνομία απέστειλε όλο το υλικό σε όλες τις αρχές αλλά και η ίδια διεξάγει έρευνα. «Θα υπάρξει πλήρης η αλήθεια και θα αποδοθεί στους πολίτες της χώρας μας και ταυτόχρονα θα υπάρξει όλος εκείνος ο απολογισμός που πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβούν τέτοια γεγονότα», είπε ο κ. Μαρινάκης.

«Όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους δε χωρούν δικαιολογίες. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι στη συνολική εικόνα της αντιμετώπισης του φαινομένου των γυναικοκτονιών και εν γένει της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Επίσης είναι άδικο και μηδενιστικό να ακυρώνουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο τον περιορισμό, σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται, τέτοιων εγκληματικών ενεργειών. Κυρίως όμως και αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία. Η έμφυλη βία είναι μια σκληρή, μαρτυρική πραγματικότητα και υπάρχουν γυναίκες που τη ζουν καθημερινά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί από το 2020, οπότε και καταρτίστηκε ο οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, σε συνεργασία με εισαγγελικές αρχές.

Υπογράμμισε πως «τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς», καθώς και ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

Επιπλέον, από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, το Panic Button.

1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024.

Έχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά».

Έδωσε επίσης στοιχεία για τον αριθμό των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στη γραμμή SOS το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 καθώς και στα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν ανά τη χώρα.

«Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με θύματα γυναίκες οι οποίες βρίσκουν το θάνατο από άνδρες θύτες επειδή απλώς και μόνο είναι γυναίκες, όπως, ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», είπε. Και τόνισε: «Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε».

 

ΑΜΠΕ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.