Επιδόματα γέννησης – μητρότητας: Καθαρά στο χέρι 1.000 ευρώ τον μήνα για 9 μήνες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του δημογραφικού» επισημαίνει με νέα ανάρτηση στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξ ου και το βλέμμα του κυβερνητικού επιτελείου είναι στραμμένο στο επίδομα μητρότητας, για το οποίο -πλέον- έχουν ληφθεί πολλές «διορθώσεις».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισημαίνει στο βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok: «Σε λιγότερο από 1 λεπτό πριν το ευχάριστο να σας πω ένα παράλογο: Αν μια γυναίκα γινότανε μητέρα και ήταν δημόσιος υπάλληλος, έπαιρνε επίδομα μητρότητας για 9 μήνες, αν ήταν ιδιωτική υπάλληλος για 6 μήνες και ήταν αυτοαπασχολούμενοι για τρεισήμισι μήνες.

Το γιατί συνέβαινε αυτό δεν είναι η ώρα να το εξηγήσουμε. Αποφασίσαμε όμως να το αλλάξουμε, γιατί η στήριξη του δημογραφικού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Πριν από δύο μέρες άνοιξε η σχετική πλατφόρμα και όλες οι μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται, λαμβάνουν κρατική στήριξη για εννιά μήνες.

Προσθέστε σε αυτό και το επίδομα γέννησης, το οποίο έχει αυξηθεί από τα 2000 στα 2400 ευρώ έως και 3.500 ευρώ και μάλιστα ισχύει και αναδρομικά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι νέες οικογένειες παίρνουν καθαρά στο χέρι 1.000 ευρώ το μήνα για εννιά μήνες.

Κάπως έτσι η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ ως προς τη στήριξη της μητρότητας και αυτή είναι σίγουρα μια διάκριση που μας κάνει πολύ υπερήφανους».

Ίσο με τον κατώτατο μισθό το επίδομα μητρότητας

Το επίδομα μητρότητας καταβάλλεται για διάστημα 9 μηνών και ισούται με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στις 18 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Από ‘δω και πέρα, οι μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίως 830 ευρώ μέχρι τη συμπλήρωση των 9 μηνών, από τη γέννηση του βρέφους, ενώ η εν λόγω επέκταση αφορά περίπου 5.000-5.500 μητέρες. Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει μια μητέρα φτάνει μέχρι και τα 10.970 ευρώ. Επιπλέον, στις 30 Απριλίου χιλιάδες μητέρες θα λάβουν και το αυξημένο επίδομα γέννησης.

Τι ισχύει για τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες

Οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες μητέρες πλέον δεν θα λαμβάνουν ένα εφάπαξ επίδομα, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, καθώς με τη νέα κυβερνητική ρύθμιση, το ποσό που μπορεί να εισπράξει μια νέα μητέρα αγγίζει τα 11.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες- αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες- εισπράττουν πλέον σταθερά επίδομα μητρότητας 830 ευρώ το μήνα συν αναδρομικά για εννέα μήνες. Δηλαδή, για το 9μηνο οι μητέρες θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ. Μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, μία μη μισθωτή μητέρα θα λάβει συνολικά για 9 μήνες έως και 10.970 ευρώ.

Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται εδώ.

Σημειώνεται, ότι η μητέρα θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

Αναλυτικά παραδείγματα

Μη μισθωτή μητέρα με ένα τέκνο, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.400 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 9.870 ευρώ.
Μη μισθωτή μητέρα με δύο τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 2.700 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.170 ευρώ.
Μη μισθωτή μητέρα με τρία τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.000 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.470 ευρώ.
Μη μισθωτή μητέρα με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, θα λάβει: 830×9 μήνες επίδομα μητρότητας συν 3.500 επίδομα γέννησης. Συνολικά, θα λάβει 10.970 ευρώ.

Μεταβίβαση του δικαιώματος στον πατέρα

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.