Ακρίβεια: Απλησίαστα θα γίνουν φρούτα και λαχανικά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της ακρίβειας στη χώρα μας, με τους καταναλωτες να κάθε μήνα που περνάει βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, ενώ οι τιμές των τυροκομικών υποχώρησαν κατά 3,70%, των γαλακτοκομικών κατά 3,39% και των χαρτικών κατά 1,22%.

Προβληματισμός για τον ρυθμό αύξησης των τιμών σε φρούτα και λαχανικά

Προβληματισμό δημιουργούν οι ανατιμήσεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις κατηγορίες αυτές είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές των λαχανικών στην Ελλάδα τρέχουν με 6,5% τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 0,6%. Στα φρέσκα φρούτα, πάλι ο ρυθμός αύξησής των τιμών στη χώρα μας είναι στο 12,2% τη στιγμή πού στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσής είναι στο 6,3%.

Τι απαντούν οι παραγωγοί

Οι παραγωγοί αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους παραγωγής και υποστηρίζουν ότι κάνουν ότι μπορούν για να συγκρατήσουν τις τιμές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παραγωγική διαδικασία για τις καινούριες σπορές και οι πρώτες ύλες έχουν τριπλασιαστεί», τόνισε ο παραγωγός Ανέστης Καρυπίδης.

Πρωταθλητής των ανατιμήσεων παγκοσμίως είναι το κακάο. Η τιμή του, λόγω της κακής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας το 129%, ενώ μόνο τον Μάρτιο κατέγραψε αύξηση 60%.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.