Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Απείχαν από τη ψηφοφορία οι ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα που ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, με τις ΗΠΑ να απέχουν από την ψηφοφορία. Το κείμενο απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς πήρε 253 ομήρους κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απαίτησε σήμερα (25/3) την άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς και την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Η Ουάσινγκτον είχε αντιταχθεί στη φράση «κατάπαυση του πυρός» νωρίτερα στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο για να προστατεύσει τον σύμμαχό της, Ισραήλ, καθώς προέβαινε σε αντίποινα κατά της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για εκεχειρία στον πόλεμο όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 32.000 Παλαιστίνιοι, οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, το Ραμαζάνι, που λήγει σε δύο εβδομάδες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.