Ευρωκοινοβούλιο: Το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα σημεία διέλευσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 372 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 120 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως και να διευκολύνει την πλήρη παράδοση βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω όλων των υφιστάμενων σημείων διέλευσης, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για γρήγορη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου κινδύνου μαζικής λιμοκτονίας στη Γάζα, καθώς και για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση σε όλους τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και να τους παράσχει ιατρική περίθαλψη, τονίζουν.

Προτεραιότητα οι χερσαίες παραδόσεις

Το ΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή του για τους θαλάσσιους διαδρόμους βοήθειας προς τη Γάζα, αλλά υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις χερσαίες παραδόσεις. Επισημαίνοντας την εξάπλωση ασθενειών και τους επιβεβαιωμένους θανάτους παιδιών λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν τα σημεία διέλευσης Ράφα, Κέρεμ Σάλομ, Κάρμι και Ερέζ. Αναγνωρίζουν επίσης τον απαραίτητο ρόλο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στην περιοχή.

Να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα την παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επιθέσεις κατά των ανθρωπιστικών αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της πειρατείας και της λεηλασίας των αποστολών από την Χαμάς. Καταδικάζουν επίσης σθεναρά τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά αμάχων που ζητούν βοήθεια, ανθρωπιστικών και ιατρικών εγκαταστάσεων και εργαζομένων. Αποδοκιμάζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στους αμάχους στη Γάζα, ιδιαίτερα στα παιδιά, καλούν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις και απαιτούν ανεξάρτητη διεθνή έρευνα.

Δεν υπάρχει προοπτική ειρήνης με τη Χαμάς – Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας από εποίκους

Δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στη Γάζα ή για τη συμφιλίωση Παλαιστίνης και Ισραήλ, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, όσο η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις διαδραματίζουν οποιονδήποτε ρόλο στη Γάζα.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει με αυστηρούς όρους την αύξηση της εξτρεμιστικής βίας από εποίκους και τις επιθέσεις από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων και τον τραυματισμό χιλιάδων αμάχων Παλαιστινίων. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν ακόμη την επιτάχυνση του παράνομου εποικισμού της παλαιστινιακής γης, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ειδικά στον Λίβανο.

Επικεφαλής ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια: Το Ισραήλ να ενισχύσει τη χερσαία πρόσβαση στον παλαιστινιακό θύλακα

Οι ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος και ο θαλάσσιος διάδρομος δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις προμήθειες που μεταφέρονται με φορτηγά στη Γάζα, όπου οι άνθρωποι είναι στο όριο του λιμού, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο επικεφαλής της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε ότι οι χερσαίες διαδρομές είναι ο πιο γρήγορος, ο πιο εύκολος και ο πιο φθηνός τρόπος για να παρασχεθούν προμήθειες στη Γάζα.

«Υπάρχει κίνδυνος λιμού», δήλωσε ο Λέναρτσιτς σε δημοσιογράφους. «Ήδη έχουμε πολύ ισχυρή και αξιόπιστη ένδειξη ότι ήδη υπάρχουν θύλακες με λιμό στη Λωρίδα της Γάζας».

Η Γάζα έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμό του με τη Χαμάς ως απάντηση στην επίθεση των ενόπλων της ισλαμιστικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πάνω από μισό εκατομμύριο από τα 2,3 εκατ. ανθρώπους της Γάζας είναι στο χείλος της λιμοκτονίας. Υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι ο υποσιτισμός παιδιών είναι «ιδιαιτέρως οξύς» στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

«Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ ξεκάθαρο: μια αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και η διανομή της σε όλη τη Γάζα», δήλωσε ο Λέναρτσιτς. «Δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο στη χερσαία πρόσβαση… καλούμε το Ισραήλ να ανοίξει επιπρόσθετες χερσαίες διελεύσεις».

Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, τη Βρετανία, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ δήλωσαν χθες ότι είχαν συνομιλίες για να στήσουν έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα πείνας στον θύλακα.

real.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.