Πάτρα: Πορεία ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι φοιτητές της Πάτρας, παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συλλαλητήρια προγραμματίστηκαν επίσης την ίδια ώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Μάλιστα πορεία στην Πάτρα την ίδια ώρα πραγματοποίησαν και ομάδες αντιεξουσιαστών, όπως έχουν γνωστοποιήσει κατόπιν σχετικών καλεσμάτων τους.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, η κυβέρνηση αδιαφόρησε για την πιθανή αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και τις απόψεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, που το κρίνουν επιβλαβές για την εκπαίδευση, προχωρώντας τελικά στην ψήφισή του. Μάλιστα, καλούν τις διοικήσεις όλων των ΑΕΙ της χώρας να πάρουν θέση ενάντια στον νόμο.

Οι διεκδικήσεις:

-Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές.
-Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των κυβερνήσεων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
-Δωρεάν φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση, μεταφορά, αναλώσιμα, βιβλία κτλ) για όλους και όλες. Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών στην ευθύνη του κράτους χωρίς ΣΔΙΤ και νοίκια.
-Ένα πτυχίο αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Όχι στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία.
-Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα κολέγια. Όχι στην κύρωση της σύμβασης της Λισαβόνας της ΕΕ.
-Εμβόλιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές σε όλα τα Τμήματα που η κυβέρνηση και οι διοικήσεις επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν την εξεταστική για να σταματήσουν οι αγώνες των φοιτητών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.