Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους – Έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το πλέον πιθανό είναι η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν – πιθανότατα – την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί στο Ε3 για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι να προσέξετε

Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με την έναρξη υποβολής των δηλώσεων, ότι φέτος η πλατφόρμα θα ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αφού πέρυσι αυτό συνέβη στις 31 Μαρτίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί και η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την αυτόματη προσυμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, όταν αυτό απαιτηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 30 Ιουνίου 2024 ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.

Στην περίπτωση μάλιστα που το ποσό του επιπλέον φόρου καταβληθεί εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου τότε προβλέπεται έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής.

Τι πρέπει να δηλωθούν στους νέους κωδικούς του Ε3

* Οι ετήσιες μικτές αποδοχές εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή εάν στην επιχείρηση υπάρχει προσωπικό, το ύψος των αποδοχών του πλέον υψηλόμισθου υπαλλήλου.
* Τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.
* Το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων που απασχολεί μια επιχείρηση η ένας επαγγελματίας.
* Το ύψος του ετήσιου τζίρου που πραγματοποίησε η επιχείρηση κατά το φορολογικό έτος 2023.
* Σε ειδικό κωδικό εάν εμπίπτει σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης
* Σε ειδικό επίσης κωδικό ότι επιθυμεί τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ,ώστε να αποδείξει με στοιχεία ότι εισέπραξε λιγότερα από πέρυσι εισοδήματα

protothema.gr

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.