Μεσολόγγι: Σύλληψη 36χρονου φίλου του κρεοπώλη για αρχαιοκαπηλία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Αρχαία αντικείμενα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας, κατηγορείται ότι κατείχε και επιχείρησε να πουλήσει, μέσω του Διαδικτύου, ένας 36χρονος που συνελήφθη στο Μεσολόγγι, ύστερα από επιχείρηση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα, ο 36χρονος φέρεται να είναι φίλος του 36χρονου κρεοπώλη που κατηγορείται για τη δολοφονία του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το enikos.gr, η σύλληψη του 36χρονου δεν συνδέεται με την δολοφονία του Μπάμπη και τη σύλληψη του 50χρονου κρεοπώλη.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ,  κατόπιν υπόδειξής του, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα αρχαία αντικείμενα σε αποθήκη στην Αθήνα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα για τα εξής:

– δεξιό τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης

– μαρμάρινη κεφαλή παιδιού

– και μαρμάρινο τμήμα επιστυλίου αναθηματικού ναΐσκου.

Επιπλέον, βρέθηκε χάλκινη εικονιστική κεφαλή του ποιητή Ομήρου, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Η κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και η επιστάμενη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στη σύλληψη 36χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στην «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ειδικότερα, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω επιχειρούσε να πουλήσει αρχαιότητες ιδιαίτερης αρχαιολογικής και εμπορικής αξίας.

Πρωινές ώρες της 31-01-2024, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπου εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο δράστης, ενώ ακολούθησε έρευνα σε αποθηκευτικό χώρο στην Αθήνα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δεξιό τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης,
  • μαρμάρινη κεφαλή παιδιού,
  • μαρμάρινο τμήμα επιστυλίου αναθηματικού ναΐσκου, τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

Επιπλέον, βρέθηκε χάλκινη εικονιστική κεφαλή του ποιητή Ομήρου, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.