ΣΥΡΙΖΑ: Οι νικητές και οι ηττημένοι του συνεδρίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Συμπερασματικά, μετά από αυτό το ταραγμένο 4ημερο, σύνεδροι και μέλη αποφάσισαν πως το κόμμα δεν πρέπει να κινηθεί προς την εσωστρέφεια αλλά να επικεντρωθεί στην πορεία προς στις ευρωεκλογές με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά του συντάσσοντας ένα ισχυρό μέτωπο, απέναντι στην πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτές ωστόσο βλέπουν έναν ΣΥΡΙΖΑ λαβωμένο, χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα εκείνο του Στέφανου Κασσαλάκη και τη Όλγας Γεροβασίλη και χαοτικές διαφορές στις αντιλήψεις μεταξύ των μελών και εκτιμούν πως η επόμενη μέρα για το κόμμα σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται προς στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με εύθραυστες ισορροπίες και με στοίχημα τη διατήρηση της ενότητας του.

Οι κερδισμένοι και οι ηττημένοι

Σε ότι αφορά τους καρδισμένους και ηττημένους της διαδικασίας, αναμφίβολα, η τριανδρία Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας η πρόταση των οποίων να μην γίνουν εκλογές πέρασε από την πλειοψηφία αλλά και Παύλος Πολάκης, περνούν στο στρατόπεδο των κερδισμένων.

Στους νικητές με απώλειες περνά και ο Στέφανος Κασσελάκης που παραμένει πρόεδρος αφού το συνέδριο επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του, χωρίς όμως «λευκή επιταγή». Ωστόσο ο ίδιος είχε ζητήσει «καθαρές λύσεις» με εκλογές στις 10 Μαρτίου κάτι που καταψηφίστηκε.

Στο στρατόπεδο των νικητών περνά η Όλγα Γεροβασίλη, που διέσωσε το πολιτικό κεφάλαιο της σπειρώνοντας γύρω της προεδρικά στελέχη, ενώ κέρδισε και την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα.

Αντίθετα στους ηττημένους του 4ημέρου – φωτιά συγκαταλέγεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρότεινε εκλογές και καταψηφίστηκε. Όπως φάνηκε από την διαδικασία, οι σύνεδροι και τα μέλη δεν ήταν διατεθειμένοι να πάνε σε νέες εκλογές πέντε μόλις μήνες από τις προηγούμενες, στις οποίες ανέδειξαν τον κ. Κασσελάκη.

«Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη»

Μετά από τέσσερις ημέρες εντάσεων και ανατροπών το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ολοκλήρωσε τις εργασίες του συμπυκνώνοντας την απόφασή του για τις εκλογές μετά την θυελλώδη 4ημερη συνεδρίαση σε κείμενο τριών προτάσεων.

Σύμφωνα με το κείμενο της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου, «το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δεν χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και δίνει εντολή στον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών, με ενιαία πολιτική λειτουργία δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξή μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα και συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου ανασυγκροτούμε το Εκτελεστικό Γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος».

Περιβάλλον Τσίπρα: Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα

«Ο Αλέξης Τσίπρας ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα», ήταν το σχόλιο του περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση του συνεδρίου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.