“Ποτάμι” φοιτητών στην Αθήνα – Ηχηρό “όχι” στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας κατέκλυσαν την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με το φοιτητικό κίνημα να αναπτύσσει πλέον νέα δυναμική, μετά το κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Πάνω από 25.000 διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας. Η μεγάλη πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1μ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κόσμος συνέρρεε σε αυτή διαρκώς. Φοιτητές και μαθητές φώναξαν ένα ηχηρό “όχι” στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του συντάγματος μετά και την παρουσίαση του νομοσχεδίου που θέλει να φέρει η κυβέρνηση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη την Τετάρτη (7/2) που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές βρέθηκαν στο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Η πορεία λίγο μετά τις 2μ.μ. έφτασε στο Σύνταγμα και ολοκληρώθηκε στις 4.00μ.μ., με τους φοιτητές να καταλήγουν στη Νομική Σχολή, όπου θα πραγματοποιηθεί το συντονιστικό και θα αποφασιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής υπολογίζει σε πάνω από 15.000 τους διαδηλωτές, αριθμός που σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της τελευταίας δεκαετίας.

«Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο που μας χωρίζει σε αυτούς που έχουν χρήματα να σπουδάσουν και αυτούς που δεν έχουν» λένε μεταξύ άλλων φοιτητές στο NEWS 24/7.

«Έχουμε απαντήσει εδώ και εβδομάδες ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται, γιατί είναι ένα νομοσχέδιο που ιδρύει ιδιωτικά πανεπιστήμια αντί να λύσει τα προβλήματα μας. Ένα νομοσχέδιο που χτυπάει τα πτυχία μας αντί να πάρει πρωτοβουλία το υπουργείο να έχουμε πτυχία με αξία», δήλωσε η Χρύσα Λεμπέση, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παυλής, μαθητής πρόεδρος του 15μελους του 15ου ΓΕΛ Αθήνας είπε: «Υποδεχόμαστε σήμερα τους χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα ώστε να τους υποστηρίξουμε και τους λέμε πως είμαστε μαζί τους απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που κάνει ακόμη πιο ταξική την Παιδεία μας».

Το προηγούμενο διάστημα, οι κινητοποιήσεις συνοδεύτηκαν κατά τόπους από βίαιη καταστολή, προσαγωγές και συλλήψεις, όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ, της κατάληψης της Νομικής του ΔΠΘ αλλά και την παρέμβαση φοιτητών με πανό το βράδυ της Τετάρτης στο Σύνταγμα.

Φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους βρέθηκαν φοιτητές και μαθητές στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησαν λίγο πριν τη 1μμ πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι διαμαρτυρόμενοι έδωσαν μαζικό παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ περίπου 250 σχολές τελούν υπό κατάληψη, η οποία αναμένεται να παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Η συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών, μάλιστα, μεγαλώνει, καθώς στο δρόμο βρίσκονται επίσης και μαθητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ΑΕΙ, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργατικά σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες. Η ΠΟΣΔΕΠ από την πλευρά της έχει κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση για σήμερα.

Ένταση μεταξύ φοιτητών στο συλλαλητήριο

Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των φοιτητών που συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που πρόσκεινται στην ΚΝΕ συνεπλάκησαν με άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Οι δύο πλευρές ανταγωνίζονται πολιτικά όλο το προηγούμενο διάστημα στα συντονιστικά των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Στο σημείο βρέθηκαν και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.