Ο Αλέξης Τσίπρας καθόρισε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Σήκωσε το… γάντι ο Κασσελάκης

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καθοριστική για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε για ακόμη μια φορά η παρέμβαση του τέως προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά των έντονων κομματικών συγκρούσεων, κορυφαίο -πολιτικά- ερώτημα ήταν τι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας. Όλοι ανέμεναν αν ο πρώην πρωθυπουργός θα έδινε το «παρών» στο συνέδριο του κόμματος και, κυρίως, αν είχε πρόθεση να μιλήσει στη διαδικασία. Όπως εύλογα αντιλαμβανόταν κανείς, ενδεχόμενη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα -που μέχρι πρότινος είχε τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τα εσωκομματικά τεκταινόμενα- μπορούσε να αναδειχθεί σε καταλύτη κάθε ισορροπίας στο «ομιχλώδες» πολιτικό τοπίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπερ και εγένετο. nΤο απόγευμα της Πέμπτης, και λίγες ώρες πριν το συνέδριο, ο κ. Τσίπρας -μέσω δήλωσής του- κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να ανανεώσει την εντολή με προσφυγή στη βάση, προειδοποιώντας ότι αλλιώς το κόμμα οδηγείται σε εκλογική αποτυχία. Μεταξύ πολλών άλλων, προεξόφλησε την εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ σημείωσε πως «δεν μπορώ να παραβρεθώ σε ένα τέτοιο συνέδριο».

Εκφράζοντας, δε, ανησυχία για τις εσωκομματικές εξελίξεις, υπογράμμισε: «Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία. Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την  κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης».

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, για τον οποίο άφησε -όπως προκύπτει και παραπάνω- σαφείς αιχμές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ο πρόεδρος έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του. Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία».

Σήκωσε το γάντι ο Στέφανος Κασσελάκης

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Στέφανος Κασσελάκης -και με το κλίμα στο συνέδριο να είναι μουδιασμένο– ουσιαστικά «σήκωσε το γάντι», με τις εξελίξεις στο κόμμα να προβλέπονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

Κατά την ομιλία του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προκηρύξει άμεσα εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος. «Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» είπε, μιλώντας -χωρίς να προσδιορίσει πάντως το «πότε»- για τετραπλές εκλογές που θα αφορούν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο.

«Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος» είχε αναφέρει νωρίτερα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δε, δήλωσε πως «κάποιοι νομίζουν ότι με συνεχείς αντιπαραθέσεις, διαφοροποιήσεις και διαρροές στα κοράκια της μιντιακής προπαγάνδας, θα καταφέρουν τη συντριβή μου στις Ευρωεκλογές για να έρθουν ως σωτήρες». «Καταλάβατε λάθος».

Μιλώντας για για εσωκομματικές έριδες, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε πως «οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους. Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα; Ποιος θα ψηφίσει Έναν χωρίς το όλον; Νομίζουν ότι βυθίζουν εμένα. Βυθίζουν το καράβι, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι είναι συνεπιβάτες, την ίδια ώρα που θέλουν να γίνουν καπετάνιοι. Σε ποιο πλοίο, φίλες και φίλοι; Σε αυτό που θα έχουν βυθίσει;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Τους δικαιολογώ, ως ένα βαθμό. Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο – αχυράνθρωπο. Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Ότι ο πρόεδρος που είπε στα μέλη «θα σας δώσω φωνή» και «δε θα σας προδώσω ποτέ» θα αθετήσει τις υποσχέσεις που τους έδωσε. Λάθος πρόσωπο ψάχνατε. Σ’ εμένα δε θα το βρείτε. Καθαρά λοιπόν: Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.