Νέα έρευνα για ακίνητα: Ψάχνεται για μετακόμιση ένας στους τρεις Έλληνες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tο  36,6% των Ελλήνων πολιτών θα μετακομίσει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια και οι επιλογές του κατευθύνονται ξεκάθαρα σε αστικές κατοικίες όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης της RE/MAX Ευρώπης.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από το 1/3  των Ελλήνων ερωτηθέντων της έρευνας. Είτε προβούν σε αγορά είτε σε ενοικίαση, πάνω από το 60% αυτών των υποψηφίων για μετακόμιση στρέφουν το βλέμμα τους σε αστικά διαμερίσματα, σύμφωνα με έκθεση της RE/MAX Ευρώπης.

Το 1/4 αυτών που αναμένει ότι θα μετακομίσει παρακινείται από οικονομικούς παράγοντες, ποσοστό που συγκαταλέγεται στα υψηλότερα της Ευρώπης. Σ’ αυτήν την κατηγορία, περίπου το 8% αναζητά περισσότερο οικονομικές περιοχές, ενώ περισσότερο από το 6% στοχεύει να μειώσει τα έξοδα του δανείου ή της ενοικίασης. Την ίδια στιγμή, το 26% αναζητά μεγαλύτερα ακίνητα και το 1/4 στρέφεται σε περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια, που μπορούν να τους προσφέρουν άλλες περιοχές.

Παραδόξως, αν και το 80% των Ελλήνων είναι ήδη ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, αυτοί που ψάχνουν να μετακομίσουν λένε ότι είναι πιθανόν να ενοικιάσουν το επόμενο ακίνητό τους. Πάνω από το 31% αναζητά μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ μόνο το 11% εξετάζει μικρότερες περιόδους ενοικίασης. Το ¼ των υποψήφιων αγοραστών σκέφτεται ακίνητα με προτίμηση σε αστικές περιοχές ή περιοχές των προαστίων. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων σε φίλους και μέλη της οικογένειας αποτελεί το κίνητρο για σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ερωτηθέντες, που σκέφτονται να αγοράσουν ακίνητο.

Η συγκατοίκηση

Η συγκατοίκηση σημειώνει ανοδική πορεία στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την κοινή διαβίωση. Αυτό που δελεάζει περισσότερο τους Έλληνες στην επιλογή της συγκατοίκησης είναι η αποδοτικότερη οικονομικά, από κοινού πρόσβαση σε ανέσεις (26,7%) και το μειωμένο αίσθημα της απομόνωσης (22,7%). Επιπλέον, το 20% περίπου των ερωτηθέντων στα πλαίσια της έρευνας στρέφονται σ’ αυτήν την ιδέα για την ευελιξία του, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να μοιράσουν τον χρόνο τους σε περισσότερες τοποθεσίες.

Η συγκυριότητα προσέλκυσε επίσης σημαντική προσοχή, με το 67% των Ελλήνων να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτήν την κοινή πορεία προς την ιδιοκτησία. Για πολλούς, αποτελεί τον τρόπο ώστε να επιμερίζονται τα έξοδα συντήρησης (30,1%) και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακίνητα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν οικονομικά δυσπρόσιτα (24,9%).

Στο μεταξύ, για λιγότερους από το ¼ των ερωτηθέντων (24,4%), η συνιδιοκτησία προσφέρει έναν ελκυστικό τρόπο να εξασφαλίσει κανείς μια δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.