IRIS: Χωρίς χρέωση οι συναλλαγές έως 500 ευρώ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δεν επιβαρύνονται με προμήθεια οι πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως το ποσό των 500 ευρώ μέσω κινητού τηλεφώνου με το σύστημα μεταφοράς μετρητών IRIS, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, στην οποία ανέφερε ότι οι τράπεζες ανακοινώνουν χρεώσεις για τον έμπορο και τον ελεύθερο επαγγελματία.

«Ο κ. Γερουλάνος έχει μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε την σχετική έρευνα. Η υπηρεσία IRIS είναι μια ευέλικτη υπηρεσία, με μεγάλη διείσδυση στους νέους, που επιτρέπει την μεταφορά μετρητών έως 500 ευρώ χωρίς προμήθεια.

Fullscreen
(f)

Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την χρήση της υπηρεσίας αυτής από τους πολίτες θέσπισε την υποχρεωτική αποδοχή της υπηρεσίας IRIS από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες.

Έτσι οι πολίτες μπορούν να έχουν έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμής χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Αυτά σημείωσε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτή είναι και η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μπερδέψουν τους πολίτες και τους εαυτούς τους», σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Επεκτείνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως το τέλος του 2024 η άμεση πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου για τις επιχειρήσεις. Η πληρωμή μέσω IRIS ήδη εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή. Ήδη οι καταναλωτές μπορούν με την ενεργοποίηση του IRIS στο mobile banking πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, να κάνουν πληρωμές έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Στην Ελλάδα το σύστημα IRIS λειτουργεί από το 2017 και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς το 2023 οι εγγεγραμμένοι χρήστες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια όταν το 2020 ήταν μόλις 525.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε τεράστια αύξηση της τάξεως του 268% σε σχέση με το 2022 και εκρηκτική άνοδος 2.520% σε σχέση με το 2020. Σε ότι αφορά στους χρήστες του IRIS το 50% είναι άντρες και το 50% γυναίκες ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών έχει πολλά οφέλη στους καταναλωτές καθώς:
Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού αλλά μόνο το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία
Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Δεν υπάρχει προμήθεια από την τράπεζα για την μεταφορά
Η μεταφορά είναι ασφαλής
Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας που προσφέρουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ο καταναλωτής στη σελίδα πληρωμής του e-shop στο laptop/desktop του, επιλέγει IRIS Payments και εμφανίζονται δύο δυνατότητες, πληρωμή μέσω e-banking της τράπεζάς τους και πληρωμή μέσω mobile banking app με σάρωση QR Code

Εφόσον ο πολίτης επιλέξει την πληρωμή με QR Code:
Σαρώνει το QR Code που προβάλλεται στο e-shop με το mobile banking app του.
Επιλέγει τον λογαριασμό που επιθυμεί να χρεωθεί για την αγορά. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα.
Εγκρίνει τη συναλλαγή και ενημερώνεται άμεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του.
Εκτός της μεταφοράς μεταξύ ιδιωτών με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να ολοκληρώσει πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και συναλλαγές στο Δημόσιο ή με επιχειρήσεις.
Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς σας και παράλληλα τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα (πχ ΑΑΔΕ), με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e- Banking ή του mobile banking.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όσον αφορά στη χρήση του IRIS τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη περισσότερες από τις μισές συναλλαγές με κάρτες (19 από τα 36 δισ. ευρώ) γίνονται πλέον ανέπαφα, ενώ οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις αυξήθηκαν 14,4% στα 4,4 τρις. ευρώ και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δις. ευρώ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.