Πάτρα-Θλίψη: “Έφυγε” η Νανά Δούκα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Έφυγε από τη ζωή η Νανά Δούκα, grand dame της παλιάς Πάτρας, της ιστορικής εκδοτικής οικογένειας της πόλης στην οποία ανήκε επί δεκαετίες η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Η Αναστασία (Νανά) Δούκα γεννήθηκε στην Πάτρα στις 29 Μαΐου 1924. Ηταν η κόρη του ιδρυτή της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Χαράλαμπου Φραγκόπουλου και της Γιώτας Αθανασιάδου, που μετά την χηρεία της το 1951, έκανε δεύτερο γάμο, με τον Κώστα Παπαγγελούτσο. Η Νανά Φραγκοπούλου παντρεύτηκε δεύτερη φορά, το 1956 τον Σπύρο Δούκα. Το 1958 απέκτησαν το μοναχοπαίδι τους, την Λήδα, που η μοίρα δεν της επιφύλασσε καλό μέλλον.

Ασθένησε σε νεαρή ηλικία (12 ετών) και τελικά πέθανε το 1997. Η Νανά με τον Σπύρο Δούκα διήυθυναν για πολλές δεκαετίες την «Πελοπόννησο» με τις ίδιες αρχές που δίδαξαν ο πατέρας της Χαράλαμπος και οι θείοι της Διονύσης, Ηρακλής και Νίκος, οι ιδρυτές δηλαδή της εφημερίδας. Αξιώθηκε να ζήσει με τον άνδρα της ζωής της για 65 ολόκληρα χρόνια μαζί. Ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός άνθρωπος, με μεγάλη ζωντάνια και κέφι για τη ζωή, παρακολουθούσε με συνέπεια επί δεκαετίες τα πολιτικά – κοινωνικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, αποτελώντας μαζί με τον Σπύρο Δούκα από τα πλέον γωστά ζευγάρια της γενιάς τους.

Ο Σπύρος Δούκας έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών το 2018, όταν ήδη η υγεία της Νανάς Δούκα είχε εξασθενήσει. Ποτέ δεν έμαθε ο ένας για τον θάνατο του άλλου.

Στη μνήμη της κόρης τους Λήδας, ο Σπύρος και η Νανά Δούκα ίδρυσαν το 2000 το ίδρυμα «Λήδας Νανάς και Σπύρου Δούκα» με κύριο σκοπό τη χορηγία έργων ευποιίας και την προσφορά κοινωφελών υπηρεσιών προς την κοινωνία της Πάτρας. Παράλληλα στήριξαν φορείς και ανθρώπους, χωρίς ποτέ να γίνει ευρέως γνωστό.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων Ά Κοιμητηρίου Πατρών.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.