Μητσοτάκης: Αυξάνεται ως 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας για το ρεύμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ερωτηθείς σχετικά και ειδικά για τη Θεσσαλία είπε ότι έχουν γίνει πράγματα και πως θα γίνουν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι για το δεύτερο αίτημα που έχει να κάνει με τον κύριο πυρήνα της αποζημίωση, ζήτησε από το υπουργείο να γίνει αύξηση από τα 5.000 στα 10.000 ευρώ και να δοθούν πιο νωρίς.

 

«Η αρωγή αυτή και η ενίσχυση έχει να κάνει με τον εξοπλισμό αλλά εμείς λέμε ότι θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000 έως 10.000 στον εξοπλισμό», σημείωσε.

«Η επιστολή την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ακόμα ότι θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα και επίσης θα λάβουμε δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας.

Για την τελευταία δήλωση του κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο». «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μία πορεία εξομάλυνσης. Οποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσεγγίσει θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, όμως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και γι’ αυτό επιμένω στη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει. Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Άγκυρα τον Μάιο. Υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται και να έχει ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα».

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα κατάφερε και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F35. Επίσης, έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της Ελλάδας του δωρεάν πολεμικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις.

Με τα F-35 πετύχαμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα στην αποτρεπτική μας ικανότητα

«Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρέαν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. (…) Στόχος είναι να διατηρήσουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας».

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα»

«Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε πώς θα πουλήσουν οι ΗΠΑ όπλα στην Τουρκία, αλλά και ότι δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον νατοϊκού συμμάχου» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοϊκών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντι΄κη προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

 

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.