Κωνσταντοπούλου: Να ποινικοποιηθούν οι γυναικοκτονίες ως κακούργημα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Την ποινικοποίηση των γυναικοκτονιών ως αυτοτελές έγκλημα και ειδικότερα ως κακούργημα, ζητά από την κυβέρνηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και πρωτοβουλίες για την πρόληψη, την τιμωρία και την αποτροπή των γυναικοκτονιών.

Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής της, η κ. Κωνσταντοπούλου ζητά από την κυβέρνηση «να ποινικοποιηθούν οι γυναικοκτονές ως αυτοτελές έγκλημα και δη κακούργημα».

Παράλληλα, καλεί να πληροφορηθεί «ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την εξάλειψη των γυναικοκτονιών, της ενδοοικογενειακής βίας, της έμφυλης βίας, της κακοποίησης. Πώς αξιολογείτε τα μέτρα αυτά μέχρι σήμερα και τι περαιτέρω προτίθεσθε να κάνετε και πότε; Ποιος ο σχεδιασμός σας στον τομέα της εξάλειψης της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών και ποιος ο προϋπολογισμός που διαθέτετε, με ποια κατανομή πόρων;».

Με αυτή την επίκαιρη ερώτηση, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επαναφέρει το θέμα της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών, καθώς σχετική επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό είχε καταθέσει και τον Νοέμβριο του 2023.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σημειώνει απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό, ότι «στην Ελλάδα η έμφυλη βία, η κακοποίηση και οι δολοφονίες γυναικών επειδή είναι γυναίκες, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και πάντως ανίκανοι να προστατεύσουν τα θύματα, ενώ συχνά η κακοποίηση αναπαράγεται ή ανατροφοδοτείται από τους ίδιους τους θεσμούς, που επαναθυματοποιούν το θύμα».

Επισημαίνει πως «παρά τις λεκτικές επετειακές διακηρύξεις […] οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες υπολείπονται παρασάγγας των απαιτούμενων για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, της κακοποίησης γυναικών, των γυναικοκτονιών. Ο κατάλογος των θυμάτων μεγαλώνει καθημερινά και κάθε ημέρα αδράνειας και απραξίας σας, σας καθιστά συνυπεύθυνους για κάθε νέα κακοποίηση και γυναικοκτονία».

 

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.