Με κακές καιρικές συνθήκες η επιστροφή των εκδρομέων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σήμερα και αύριο θα υπάρχουν αρκετοί που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να συνδυάσουν την εορτή των φώτων με ακόμη λίγες ημέρες ξεκούρασης. Η έξοδος θα γίνει με καλές συνθήκες. Όμως την Κυριακή όπου θα ξεκινήσει η επιστροφή και των τελευταίων εξοδούχων, οι καιρικές συνθήκες σύμφωνα με την ΕΜΥ δεν θα είναι καλές. Η θερμοκρασία θα πέσει και θα έρθουν βροχές και κατά τόπους καταιγίδες.

Για αυτό θα υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά ότι όταν βρέχει θα πρέπει να αλλάζει η οδηγική συμπεριφορά. Οι οδηγοί θα πρέπει να ρίχνουν τους ρυθμούς τους και να μην υπερβάλουν. Φυσικά στους οδικούς άξονες θα υπάρχει δύναμη της Τροχαίας για να διευκολύνει την επιστροφή των εκδρομέων. Όμως δεν αρκεί αυτό. Την ευθύνη για μια αναίμακτη επιστροφή την έχουν καθαρά οι οδηγοί.

Θα σας δώσουμε μερικές απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για ασφαλέστερη οδήγηση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες

▸Ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι. Αλλάζουμε την ώρα αναχώρησης αν οι οδικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και τις περιορίζουμε στις αναγκαίες και απολύτως απαραίτητες όταν επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς.

▸Φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας επιπλέον απαιτούμενο επιπρόσθετο εξοπλισμό (αντιολισθητικές αλυσίδες, γάντια εργασίας, ξύστρα χιονιού, κατάλληλα ρούχα, επαρκή ποσότητα καυσίμου, φορτισμένο κινητό τηλέφωνο, νερό) όταν πρέπει να μετακινηθούμε κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση, παγετός, καταιγίδες). Δεν διασχίζουμε πλημμυρισμένους δρόμους ή χείμαρρους. Σε περίπτωση που οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν δεν συνεχίζουμε το ταξίδι μας.

▸Ελέγχουμε τη σωστή λειτουργία και κατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων και των υαλοκαθαριστήρων πριν ξεκινήσουμε καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Χρησιμοποιούμε όταν απαιτείται τους προβολείς ομίχλης για να είμαστε περισσότερο ορατοί στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

▸Η πρόσφυση των ελαστικών σε βρεμένο, παγωμένο ή χιονισμένο οδόστρωμα είναι χαμηλότερη. Οδηγούμε με χαμηλότερη ταχύτητα, τηρούμε αυξημένη απόσταση ασφαλείας και αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις/επιβραδύνσεις και τις απότομες κινήσεις στο τιμόνι.

▸Εάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προκύψει έντονη βροχή ή έντονη χιονόπτωση ή ανεμοθύελλα και η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη που δεν μπορούμε να δούμε, θα πρέπει να σταματήσουμε σε χώρους στάθμευσης ή άλλα ασφαλή σημεία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το νερό ή το χιόνι που φτάνει στο τζάμι με μεγάλη ένταση. Σταθμεύουμε με αναμμένους τους προβολείς και τα αλάρμ ώστε να προειδοποιήσουμε και τους άλλους οδηγούς.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ( Ι.Ο.Α.Σ ) « Πάνος Μυλωνάς» δίνει τις απαραίτητες συμβουλές σε κάθε μεγάλη έξοδο η επιστροφή. Η υπνηλία και η κόπωση είναι από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων. Οι βασικότερες συμβουλές είναι:

1.Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά ενώ απέχουμε από το τιμόνι σε περίπτωση λήψης φαρμάκων στα οποία υπάρχει οδηγία για απαγόρευση οδήγησης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φροντίζουμε να κάνουμε -κάθε δύο ώρες- στάσεις για ξεκούραση στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή σε ειδικούς χώρους στάθμευσης.

2.Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ. Ακόμη και αν έχουμε καταναλώσει μικρή ποσότητα αλκοόλ δεν πρέπει να οδηγούμε. Η επιλογή του νηφάλιου οδηγού της παρέας εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή όλων. Κρατάμε πάντα αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και οδηγούμε με την κατάλληλη ταχύτητα, έχοντας ως γνώμονα όχι μόνο το επιτρεπόμενο μέγιστο όριο σε κάθε σημείο του οδικού δικτύου αλλά και τις εκάστοτε συνθήκες (κατάσταση οδοστρώματος και οχήματος, καιρικές συνθήκες, κατάσταση οδηγού, κυκλοφορία).

3.Δεν χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούμε, ακόμη και αν αυτό γίνεται με νόμιμα μέσα (Bluetooth, ανοιχτή ακρόαση), καθώς η απόσπαση προσοχής αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων. Επιπλέον, αποφεύγουμε τη δυνατή μουσική, το κάπνισμα, τις έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς όλα αυτά αποτελούν επίσης παράγοντες απόσπασης της προσοχής.

4.Για την ασφαλή μεταφορά παιδιών με ύψος μικρότερο των 150 cm χρησιμοποιούμε υποχρεωτικά ειδικά μεσά συγκράτησης (παιδικά καθίσματα) ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους.

5.Έχουμε εύκολα προσβάσιμο όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο, πρώτες βοήθειες, ανακλαστικό γιλέκο, φακό) για χρήση του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι μοτοσικλετιστές πρέπει πάντα να φορούν κράνος, γάντια και ειδικό εξοπλισμό προστασίας.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.